DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F1

Vettel szerint butaság lenne a pontlevonás

A négyszeres világbajnok a szabályok átláthatósága mellett kampányol, ugyanakkor nem tartaná helyénvalónak, ha Max Verstappen lenne a Red Bull kihágásának áldozata.

Az elmúlt hetekben a Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalosan is megerősítette, hogy a Red Bull 2021-ben megsértette a költséglimitre vonatkozó szabályokat. A hírek szerint csupán kisebb mértékű túlköltekezésről van szó az energiaitalosok esetében, a riválisok azonban ennek ellenére is súlyos és elrettentő szankciókat követelnek. Az FIA dokumentumai nem tartalmaznak pontos büntetési tételeket az egyes vétségekre vonatkozóan, sajtóhírek szerint azonban a Szövetség egy bizonyos „elfogadott szabályszegésről szóló megállapodást” igyekszik aláíratni a Red Bull képviselőivel, amellyel a csapat elkerülhetné az olyan súlyosabb büntetési tételeket, mint például a pontlevonás. Az energiaitalosok döntése egyelőre ismeretlen, Sebastian Vettel az USA Nagydíj csütörtöki sajtónapján azonban egyértelműen kijelentette, hogy szerinte butaság lenne pontlevonással sújtani Max Verstappent.



„Véleményem szerint az FIA-nak minél hamarabb egyértelművé kellene tennie, hogy a pontlevonás valós büntetés lehet-e, mert szerintem őszintén szólva ez egy butaság. Úgy gondolom senki nem kételkedik abban, hogy ő 2021 világbajnoka, pontok ide, pontok oda” – idézi Vettel szavait a RacingNews365.

Az idény végén visszavonuló német szerint a Szövetségnek elsősorban az átláthatóságot kell szem előtt tartania az ügy kapcsán: „Bármit megtehetnek, amit akarnak, hiszen ebben az ügyben kvázi ők a rendőrség. Mindazonáltal egy olyan korban élünk, amiben az átláthatóság egyre fontosabbá és alapvetővé válik, szerintem pedig ez alól a sportnak sem szabad kivételnek lennie. Véleményem szerint a legjobb, amit tehetnek, hogy áttekinthető módon oldják meg a problémát, hogy mindenki tisztában lehessen azzal, mi történik. Máskülönben az emberek csak találgatni és spekulálni fognak, amit szerintem már magunk mögött hagytunk” – bölcselkedett a rutinos német.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: