DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Ennek soha nem lenne szabad megtörténnie”

Nemcsak a versenyzők, hanem az F1-es csapatfőnökök is felemelték a szavukat a Japán Nagydíj eleji „traktorügy” kapcsán: Christian Horner reméli, tényleg alapos vizsgálatot folytat le az FIA.

Ijesztő jeleneteket hozott a suzukai futam eleje, amikor Carlos Sainz balesete után úgy hajtott pályára egy darus kocsi, hogy a mezőny még csak akkor haladt el az incidens helyszíne mellett a safety car mögött, sőt Pierre Gasly a többiektől az orrkúpcserés bokszlátogatása miatt lemaradva, nagyobb tempóban közlekedett.

A történtek után a versenyzők jelentős része felemelte a szavát az eseménysor kapcsán, az FIA pedig erre reagálva alapos vizsgálatot ígért az ügyben. Christian Horner a Nemzetközi Automobil Szövetség bejelentése előtt nyilatkozott úgy, hogy nagyon reméli, hogy ez valóban meg fog történni:

f1-suzuka-safetycar-dppi



„Teljes kivizsgálást igényel az ügy, mert nyilván Jules Bianchi tragédiája után soha nem akarunk többé ilyesmit látni” – idézi a Red Bull csapatvezetőjét. „Úgyhogy biztos vagyok benne, hogy az FIA teljeskörűen kivizsgálja a történteket. De ilyen beavatkozó járműveknek soha nem lenne szabad pályára hajtaniuk, amíg a versenyautók még köröznek.”

Természetesen nem Horner volt az egyedüli csapatfőnök, akit megszólaltattak az események kapcsán, a Ferrarit irányító Mattia Binotto teljes mértékben egyetértett Red Bull-os kollégájával: „Ez rendkívül veszélyes, és nem lenne szabad megtörténnie. Összességében ez egy nagyon rossz helyzet volt, amit meg oldani, hogy többet ne fordulhasson elő.”

Andreas Seidl, a McLaren csapatvezetője is hasonló gondolatokat fogalmazott a traktorincidens kapcsán: „Természetesen világos, hogy ilyennek egyszerűen nem lenne szabad történnie. Ugyanakkor fontos, hogy mindezt konstruktív módon beszéljük át az FIA-val és a versenyzőkkel egyaránt, aztán megvárjuk, milyen eredményre jut az elemzés, hogy biztossá tehessük, hogy ez többé ne ismétlődhessen meg.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: