DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Lépéseket fontolgat a „rágalmazó” riválisok ellen a Red Bull

Szemlátomást ingerülten reagált a rivális istállók vádjaira az energiaitalosok csapatfőnöke, aki szerint csak el akarják terelni a figyelmet Verstappen vb-esélyéről. Állítja: a költségplafon alatt maradtak.

Pénteken látott napvilágot a német és olasz sajtó által megszellőztetve, hogy két csapat állítólag túlléphette a költségvetési limitet a 2021-es szezonban. Konkrétan az Aston Martin és a Red Bull lehet a szóban forgó két istálló, s míg előbbi esetén minimális kihágásról beszélünk, addig utóbbinál jelentős túllépést emlegetnek a pletykák.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pénteken a Sky Sportsnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „nem tud róla”, hogy megszegték volna az előírásokat. Ellenben több rivális csapatvezető is reagált a felmerült vádakra – különösen a Mercedes és a Ferrari részéről érkeztek erős kijelentések: az előbbit irányító Toto Wolff konkrétan azt mondta, hogy „nyílt titok”, hogy az egyik csapat csalt, erősen utalva a Red Bullra.

horner-redbull-szing-pressconf-1



A Szingapúri Nagydíj szombati napján a csapatfőnökök sajtótájékoztatóján aztán Hornert szembesítették ezekkel a kijelentésekkel. Az energiaitalosok vezetője pedig igencsak ingerülten vágott vissza, meglebegtetve, hogy akár lépéseket is tehetnek a rágalmazó riválisaik ellen, valamint arra is rámutatott, hogy elvileg titkosak az egyes csapatok elszámolásai:

„A beadvány bizalmas a csapat és az FIA között. Fogalmam sincs, milyen kimenetele lesz például a riválisaink által benyújtott számlázásnak. Szóval kíváncsi lennék rá, milyen forrásból származnak a fiktív vádjaik” – fogalmazott Horner a Formula.hu jelenlétében. „Roppant mód rágalmazó kijelentések ezek, zokon vettük őket. És feltételezhető, hogy nem véletlenül pont akkor kerülnek ezek elő, amikor Maxnak először van esélye a vb-cím bebiztosítására.”

„Honnan a fenéből vannak ilyen információik? Az FIA maga is azt állítja, hogy még nem zárult le a folyamat. Szóval hacsak nem vonják vissza egyértelműen ezeket a kijelentéseket, akkor nagyon komolyan fogjuk venni ezt és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak. Teljességgel elfogadhatatlan olyan megjegyzéseket tenni, amiket tegnap hallhattunk, amelyek rágalmazók a csapat, a márkák és a Formula-1 szempontjából is. És érdekelne, milyen forrásból származnak az információik.”

„Honnan tudhatná egy másik csapat, hogy szabályt szegett-e egy másik istálló vagy sem? Még mi magunk sem tudjuk, hogy szabályt szegtünk-e, nem is tudhatjuk a jövő hétig, amíg le nem zárul a folyamat” – hangsúlyozta később újfent Horner, aki hozzátette: szerinte ezzel csak el akarják terelni a figyelmet Verstappen és a Red Bull remek teljesítményéről, valamint arról, hogy a rágalmazó istállók viszont gyengébben szerepeltek 2022-ben a pályán.

Horner amellett is kitartott, hogy betartották a költséglimitre vonatkozó szabályokat: „Márciusban nyújtottuk be a beadványt, és száz százalékig kitartunk amellett, hogy a költségplafon alatt maradtunk. Természetesen ezt alá kell írnia a könyvvizsgálónknak, aztán az végigmegy az FIA vizsgálatán. Olyan ez kicsit, mint egy könyvvizsgálat, ahol értelmezések és kérdések merülnek fel, amelyeket megvitatunk. Ez a folyamat zajlik az FIA-val, és mostanáig még nem zárult le, ezt világossá is tették a tegnapi közleményükben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: