DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Brown: Verstappen és Raikkönen sem jöhettek volna

Zak Brown szerint az F1-nek felül kellene vizsgálnia az érvényben lévő szuperlicenszszabályokat, hiszen azok alapján többek között Max Verstappen, vagy épp Kimi Raikkönen sem kapott volna lehetőséget.

A hírek szerint az FIA egyértelművé tette álláspontját Colton Herta ügyével kapcsolatban, és nem fog kivételes eljárást alkalmazni az amerikai versenyzővel kapcsolatban, aki csupán 32 ponttal rendelkezik a licenszhez szükséges 40 helyett. A hír hallatán a Red Bull kihátrált Herta mögül, akit Pierre Gasly helyettesítésére nézett ki az energiaitalosok tanácsadója, Helmut Marko. Az osztrák szakember szerint érthetetlen, hogy egy hétszeres IndyCar-futamgyőztes versenyző nem alkalmas az F1-es szuperlicensz megszerzésére, a véleményt pedig osztja a McLaren csapatfőnöke is, aki szerint mindenképp át kellene alakítani a jelenlegi rendszert.

„Szerintem az egész rendszert felül kellene vizsgálni” – idézi Brownt a Motorsport.com. „Értem, hogy a szabály az szabály, és nem lenne tanácsos megszegni őket, én személy szerint az érvényben lévő szabályok helyességét kérdőjelezem meg. Egy Colton vagy Pato kaliberű pilóta biztosan képes lenne az F1-ben versenyezni, és ez igaz a fél IndyCar-mezőnyre is. Ha egy olyan képességű versenyző, mint a többszörös futamgyőztes Colton nem felel meg a követelményeknek, akkor szerintem egyértelmű, hogy a rendszer felülvizsgálatra szorul.”



Brown rámutatott, hogy több F1-es világbajnok is áldozatául esett volna a jelenlegi rendszernek, mint például Max Verstappen, vagy Kimi Raikkönen: „Ha jól gondolom, akkor Max Verstappennek sem lett volna szuperlicensze, és szerintem Kimi Raikkönen sem felelt volna meg a feltételeknek, tehát ha megnézzük, akkor világbajnok pilóták nem kaptak volna lehetőséget a mai körülmények között.”

Az amerikai csapatfőnök tesztlehetőséget is biztosított Herta számára, és azt sem zárta ki, hogy egy szabadedzésen is autóba ültetik a tehetséges pilótát: „Nem zárok ki semmilyen eshetőséget, de a tetteinknek a McLaren érdekeit kell szolgálnia, nem pedig az AlphaTauriét mondjuk. A pályaismeret nagy szerepet játszik a döntésben, ezért például Pato egy valós opció lehet Mexikóban” – zárta gondolatait Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: