DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Motorcsere Verstappennél és Pereznél

Szombati motorgondjai után új erőforrás-egységeket szereltek Max Verstappen autójába. Ennek ellenére megtarthatja 10. rajtpozícióját, Pierre Gasly viszont bokszutcából kezd.

A világbajnokság éllovasa csupán a 10. rajtpozíciót szerezte meg a hungaroringi időmérőn, miután első Q3-as etapjába belehibázott, a második próbálkozást pedig motorprobléma hiúsította meg. A meghibásodásra reagálva a Red Bull teljes motorcserét hajtott végre Verstappen RB18-asán, a belsőégésű motor, turbófeltöltő, MGU-H és MGU-K komponensekből is új került a versenygépbe.

Rajtbüntetést azonban nem kap Verstappen a cseréért, mivel a holland a megengedett három erőforráselemem belül tart. Csapattársa, Sergio Perez autójában a Red Bull szintén cserélte a fenti egységeket, ő ugyancsak megtarthatja 11. rajthelyét. Mindketten idei utolsó szabadon felhasználható komponenseiket kapták meg, egy újabb RBPT-motor beszerelése már büntetést fog jelenteni.

 



A mezőny végéről startol azonban motorcsere miatt Pierre Gasly. A francia mindössze a 19. rajthelyre kvalifikált, hozzá mérten rendkívül gyenge pozícióba a vasárnapi futamra. Gasly 13. idővel továbbjutott volna a Q2-be, eredményét azonban törölték, ezért esett ki már az első fázisban.

A gyenge rajtpozíció miatt az AlphaTauri úgy döntött, teljes motorcserét hajt végre a #10-es számú autón. Büntetésként Gasly a bokszutcából startol, Nicholas Latifi lép előre egyetlen helyezést a rajtrácson. A teljes motorcseréért normál esetben rajtrács végi büntetés járna, a The Race információi szerint azonban az AlphaTauri a technikai delegált engedélye nélkül hajtotta végre a cseréket, ezért kezdhet csak a bokszutcából.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: