DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Binotto: Biztos, hogy ez volt a jó döntés

A Ferrari csapatfőnöke szerint jó döntést hoztak a Francia Nagydíj vége előtt tíz körrel, amikor a harmadik helyről kihozták a bokszba Carlos Sainzot, aki végül az ötödik helyen ért célba.

A Le Castellet-i pályán megrendezett futamon a Ferrari csupán 11 ponttal gazdagodott, miután Charles Leclerc saját hibájából az élről esett ki, míg a különböző komponensek cseréje miatt az utolsó sorból rajtoló Carlos Sainznál pedig egy megkérdőjelezhető stratégiai döntés miatt a dobogó lehetősége veszett el.

Miközben a futam hajrájában a spanyol pilóta Sergio Perezzel csatázott a harmadik helyért, csapata a rádión keresztül beszélgetett vele arról, hogy szeretne-e még egy bokszkiállást. Végül a Ferrari a futam harmadik helyéről, Perez megelőzését követően hívta ki kerékcserére Sainzot, aki végül az ötödik helyen ért célba, és megszerezte a verseny leggyorsabb körét. Annak ellenére, hogy a döntés komoly kérdéseket vet fel, Mattia Binotto biztos benne, hogy a Ferrari jól döntött.



„Nem a terv szerint alakult, de úgy gondolom, jó teljesítményt nyújtottunk a gumikezelés és a gumikopás terén a Red Bull-lal szemben” – kezdte az olasz szakember. „Nem azt érezzük, hogy ez volt a jó döntés, hanem eléggé biztosak vagyunk benne, hogy ez volt a jó döntés. Kevés volt a [gumik] élettartamából és nagyon koptak, úgy gondoltuk, hogy kockázatos lett volna. Nem hisszük, hogy megvolt a tempója ahhoz, hogy elszakadjon és harcoljon a második helyért. Azzal, hogy megállt, meg tudta futni a leggyorsabb kört, ami egy újabb pont. Ez volt a helyes és legbiztonságosabb döntés” – magyarázta Binotto a döntésről a Sky Sportsnak.

A garázs másik oldalán Leclerc újabb 25 pont hátrányt szerzett Max Verstappennel szemben, aki megnyerte a futamot. A monacói elismerte, hogy saját hibája miatt esett ki, amivel csapatfőnöke is egyetértett: „Tényleg vezetői hiba volt. Az értékelésen is szó fog esni róla, hogy valahogy a gázpedálon keresztül a motor nem reagált, de annak semmi köze a hibához. Ez akkor történt, amikor a gumifalból próbált kitolatni” – mondta Binotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: