DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen már azt hitte, nem lesz idén bajnok

Három verseny után, mikor két nullázás miatt 46 pontos hátrányban állt, a holland lemondott a címvédés esélyéről. Bár a számok alapján egy kiesés is beleférne, a Red Bull-os nem akar több eldobott futamot.

Nyolc nagydíjból öt futamgyőzelemmel egészen kiemelkedő Max Verstappen sikerességi mutatója 2022-ben, az eredmények azonban nem egyenletesen oszlottak meg. A holland üzemanyagnyomási probléma miatt kiesett a szezonnyitón Bahreinben, majd nyert Dzsiddában, viszont ismét az üzemanyagrendszerre visszavezethető gond folytán újra nullázott Ausztráliában – ekkor a bajnokságban az első ötben sem volt, rögtön 46 pontos lemaradásba került a két első és egy második helyet szerző Charles Leclerc-hez képest.

Azóta viszont Verstappen szárnyal: Imolában, Miamiban és Barcelonában zsinórban három győzelmet szerzett, és már ezen a ponton ő vezette a tabellát, majd a kisiklásnak számító – de így is értékes pontokat jelentő – monacói harmadik hely után Bakuban ismét elsőként végzett. Öt verseny leforgása alatt jelentős lemaradásból tekintélyes előnyt épített ki a pontversenyben: 150 egységgel rendelkezik, 21-gyel többel, mint a második Sergio Perez, és 34 ponttal megelőzi Leclerc-t. Eddig minden a címvédésnek kedvez – alig két hónappal azután, hogy maga Verstappen is reménytelennek látta helyzetét.



„A szezon kezdete, a versenyek előtt bizonytalan volt a dolog. Lehet, hogy jó autóval rendelkezünk, lehet, hogy nem” – mondta a Talking Bull podcastben Verstappen, kezdve a szabályváltozásokból fakadó szezon előtti bizonytalansággal. „Azután úgy tűnt, versenyképes autónk van, ezért harcolni tudunk a bajnokságban. Ezt követően viszont kétszer is kiestem és 46 ponttal le voltam maradva. Úgy voltam, ez a bajnokság elúszott, nem fog sikerülni, vagy legalábbis nagyon sokáig tart majd felzárkózni.  Ehhez képest lényegében három verseny alatt sikerült a csapatnak fordítania, most pedig mindketten ott vagyunk a legelején.”

A két nullapontos nagydíjat Verstappennek hamar sikerült semlegesíteni, és Leclerc-hez képest már most rendelkezik egy futamgyőzelemnyi előnnyel: ha a holland kiesne, a monacói pedig győzne, még mindig a Red Bull-os állna előrébb. A 2021-es világbajnok mégis úgy véli, az összes futamon célba kell érniük:

„A dolog elégedettségre ad okot, de természetesen tudjuk, hogy a dolgok nagyon gyorsan változhatnak, ezért résen kell lennünk. Arra kell fókuszálnunk, hogy ne essünk ki többet, mert már a mostani kettő is túl sok. Az eddigi néhány verseny hektikus és őrült volt” – mondta Verstappen. A fő riválisok közül Leclerc ugyancsak kétszer esett ki – és van még egy kevés pontot érő eredménye, az imolai megforgás után elért hatodik pozíció –, míg a legközelebbi üldöző, Perez csak egyszer nem ért célba, a szezonnyitón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: