DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sokkolta a pilótákat a kettészakadó autó

Mick Schumacher nevéhez fűződött a Monacói Nagydíj legnagyobb balesete: Fernando Alonso bízik benne, hogy az F1 tanult az incidensből, míg Sebastian Vettel a honfitárs védelmére kelt.

Mick Schumacher az Uszoda-sikánnál veszítette el az uralmát az autója felett, amikor már slick gumikon haladtak a versenyzők. A német pilóta előbb a jobb oldali korlátba csapódott, majd a kanyarkijáraton a Tecpro-falban állt meg, amelybe olyan szögben és erővel ütközött, hogy a Haas hátulja le is szakadt a versenygépről.

Szerencsére Schumacher épségben szállt ki az autóból, a versenytársak közül azonban sokakat meglepett, hogy mennyire megsérült az autója: „Amikor láttam, hogy a váltó teljesen kiszakadt, eléggé sokkoló volt” – mondta el Pierre Gasly, aki az ezt követő megszakításról is szót ejtett: „Időbe telt a piros zászló, de szerintem helyes döntést hoztak vele. Kicsit meg is lepett, hogy eleinte csak virtuális biztonsági autós volt, nem rendes.”

schumacher-crash-monaco-dppi



A mezőny rangidőse, Fernando Alonso arra mutatott rá, hogy a baleset drasztikussága a jelenlegi F1-es gépek súlyának is köszönhető: „Nem hiszem, hogy az autóval kapcsolatos probléma lenne, inkább az, hogy mennyire kemény az ütés. Nagyon nehezek ezek az autók, több mint 800 kg-ot nyomnak, szóval a tehetetlenség, amivel a falnak csapódsz, jóval nagyobb, mint korábban. Talán tanultunk a maiból is valamit.”

A Schumacherrel legendásan jóban lévő Sebastian Vettel elmondta: örült, amikor már az incidens helyszínére érkezése előtt közölték vele, hogy honfitársa jól van – egyúttal védelmébe is vette a balesetei miatt egyre többször a kritikák kereszttüzébe kerülő Haas-pilótát:

„Nagyon könnyen és gyorsan lehet hibázni. Nem tudom pontosan, mi történt vele, még nem láttam, de a lényeg, hogy jól van. Nincs kétségem, hogy többre képes, mint amit jelenleg mutat. De szerintem kicsit békén kellene hagynotok” – üzente az újságíróknak a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: