DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Miért költ a Formula-1 százmilliókat Vegasra?

A királykategóriában példátlan módon a Formula-1 maga lesz a Las Vegas-i Nagydíj promótere, ráadásul 240 millió dollárért vásárolt telket, ahol felépítheti a bokszutca és paddock létesítményeit.

Az elmúlt másfél-két hónapban testet öltött a Formula-1 egyesült államokbeli terjeszkedése: március végén bejelentették, hogy 2023-ban megtartják a Las Vegas-i Nagydíjat, május elején pedig debütált az ország második versenye, a Miami Nagydíj. A floridai sztárparádét sikernek könyvelte el a Formula-1 vezetése: „Sosem láttam még, hogy ennyi kérést kaptunk volna, mindenki itt akart lenni” – fogalmazott Stefano Domenicali. Las Vegasban pedig még nagyobb durranásra számít az F1.

A Las Vegas-i Nagydíj fontosságát a sportág számára jelzi, hogy maga a Formula-1 látja el promóteri feladatokat (együttműködésben szintén a Liberty Media alá tartozó Live Nation vállalattal), amely egy eddig példátlan üzleti modell. Las Vegas városa és a kaszinók partnerként csatlakoznak a nagydíj szervezéséhez.



A Formula-1 nagy Las Vegas-i befektetésének témáját körbejáró Autosport felidézte, hogy a verseny bejelentésének idején kérdőjel volt, mi lesz a bokszutca épületeivel és a paddock területével. Ezeket a létesítményeket egy városi pályán hetekig tart felépíteni, ami Las Vegas számára nem kívánt fennakadást jelenthet a város szívében. Felmerült egy olyan pletyka, miszerint a paddock a pályától több mint egy kilométerre kap helyet, az aszfaltcsík szélén pedig garázsok nélküli bokszutcát alakítanak ki. Hasonló volt a helyzet Monacóban a jelenlegi bokszutcakomplexum felépítése előtt.

A talányt nem sokkal a bejelentés után a Liberty Media vezérigazgatója, Greg Maffei válaszolta meg, aki elárulta, a Formula-1 telket vásárol a Strip szomszédságában, ahol állandó épületeket húz fel a bokszutca és a versenyirányítás számára. A területvásárlásért nem kevesebb, mint 240 millió dollárt ad ki a Formula-1, az építkezés költségéről nem is beszélve. A terület nagysága 39 acre, ami 16 hektárnak felel meg. Ekkora terület önmagában kevés a Formula-1 kiszolgálására, ezért lesz egy másodlagos helyszín is távolabb a pályától.

De mi lesz az épületekkel az év hátralevő 51 hetében? Nem fognak üresen állni: Szingapúr és Miami mintájára, ahol szintén állandó épületeket húztak fel, hasznosítják a meglevő ingatlant. Miamiban a terv a Hard Rock Stadium mérkőzésein boltokként és éttermekként kiadni a garázsokat. Vegasban is lehetőség van hasonlóra, az Autosport szerint F1-es szuvenírbolt, sőt akár kávézó és hotel is nyílhat az épületben, ami az év többi részében bevételt termel a sportág számára. Domenicali megfogalmazása szerint alapvetően egyfajta F1-es bázist hoznak létre a telken, ahol különböző aktivitásokat szerveznek majd – a konkrét elképzelést a közeljövőben ígérte felvázolni.

„Több oka van, hogy mi promótáljuk a Vegast” – mondta Greg Maffei. „Ezek közé tartozik a relatív közelség Denverhez (itt található a Liberty Media székhelye) és ismereteink az USA piacáról. De ennél is fontosabb, hogy lehetőséget látunk, hogy bővítsük ismereteinket az üzletről, arról, hogyan legyünk a legjobb F1-es termék, ezzel más promótereket is segítsünk, később pedig akár más versenyeket is promótáljunk. Végül úgy gondolom, Vegas óriási és talán egyedülálló lehetőség lesz. Üzleti perspektívából úgy véljük, ez a verseny megéri azt az extra figyelmet, hogy a promóteri teendőket mi végezzük.”

A befektetés – még nem világos, hogy a Liberty Media vagy maga a Formula-1 biztosítja a tőkét és forgatja vissza a bevételt, amelyből a második esetben a csapatok is részesedni fognak – rizikós vállalkozás, ha azonban bejön, lehetséges, hogy az F1 több verseny esetében is átveszi a promóteri feladatokat. Bár kifejezett tervek nincsenek, Maffei elhintette, „ikonikus” helyszíneken a sport irányítása beszállhat a promótálásba. Gondoljunk a rendszerint bizonytalan jövőjű Monzára és Spa-Francorchamps-ra, vagy akár Monacóra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: