DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Horner: Extrém, de szabályos az új Mercedes

Tisztázta előző napi nyilatkozatát – amely szerinte el sem hangzott – Christian Horner: a Red Bull csapatfőnöke szerint innovatív a rivális megoldása, a szabályosság megítélése viszont nem az ő hatáskörük.

A bahreini teszt legnagyobb szenzációját eddig egyértelműen a Mercedes radikális újítása jelenti: a W13-as jelentősen átalakult a barcelonai gyakorláshoz képest, gyakorlatilag teljesen eltűntek róla az oldaldobozok.

Az innováció természetesen a riválisok figyelmét is felkeltette: az Auto Motor und Sport alig egy órával az első tesztnap kezdete után már arról számolt be, hogy Christian Horner Red Bull-csapatfőnök nekik nyilatkozva megkérdőjelezte a Mercedes legalitását – amit aztán az energiaitalosok később cáfoltak, hogy elhangzott volna, majd még később úgy módosították a közleményüket, hogy Horner szavai nem tekinthetők hivatalos álláspontnak.

mercedes-dppi-bahrein



A pénteki tesztnapon aztán Horner is részt vett a csapatfőnöki sajtótájékoztatón – amelyen a Formula.hu is jelen volt –, így értelemszerűen nem kerülhette ki a Mercedes újítására vonatkozó kérdéseket sem: „A Mercedes egy extrém megoldással rukkolt elő, ez egy másfajta értelmezés. De hogy megválaszoljam a kérdést, hogy szabályos-e vagy sem: igen, abszolút az. Úgy fest, minden kritériumnak megfelel.”

Arra a kérdésre, hogy mitől változott meg a csütörtöki álláspontja, így reagált a Red Bull csapatvezetője: „Úgy gondolom, olyasmit idéztek, ami nyilvánvalóan nem hangzott el. Szerintem ez az autó nyilvánvalóan innovatív: érdekes megoldás, ha minket kérdeznek. Úgy tűnik, a Mercedes autója megfelel a szabályoknak, egyszerűen csak egy másik interpretációról, másik megoldásról van szó.”

A Red Bull mellett már a Ferrari részéről is szóvá tettek ezt-azt a Mercedes kapcsán: Mattia Binotto elsősorban a tükrök kialakítása kapcsán kérdőjelezte meg, hogy az megfelelt-e a szabályok szellemiségének. Horner szerint ezt azonban nem az ő feladatuk eldönteni:

„Nem igazán határozza meg semmi, mi a szabályok szellemisége: vagy megfelel valami az előírásoknak, vagy nem. Ezt nem a mi tisztünk megítéli. Az FIA-nak hozzáférése van az összes tervrajzhoz. Egy ilyen dizájnt nyilván benyújtottak előzetesen. Érdekes és radikális koncepció. A kérdés az: gyors-e vagy sem? Csak az idő a megmondhatója ennek, de a szabályosságot illetően ez az FIA határköre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: