DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso: A Honda sehol nem volt 2017-ig, de örülök, hogy nyertek

Rendre megkérdezik a kétszeres világbajnok spanyol pilótát arról, hogy megbánta-e, hogy mindenáron szabadulni akart a japán gyártótól. Mivel bő négy éve nem így teljesítettek, nem.

Érdekes egybeesés volt, hogy éppen 2017 volt az az év, amikor az átmeneti fejlődést egy óriási bukás követte az év elején és világossá vált, hogy a Honda újabb, szenvedéssel teli évadnak néz elébe, mivel az erőforrást hatalmas tervezési hibákkal küldték pályára és hónapok teltek el, mire ezt orvosolni tudták. Az a szezon azonban így ismét kukázva lett, rengeteg technikai hiba és lassú motor az eredmény, a McLaren és Fernando Alonso pedig már nem is titkolta, hogy szabadulna a japán gyártótól.

Pedig éppen ekkor zajlottak le azok a fontos strukturális változások a Hondánál, ami a későbbi sikerek alapjául szolgált. 2018-ban a Toro Rosso oldalán már látszottak is a fejlődés egyértelmű jelei, egy évre rá, 2019-ben pedig már három futamot nyert Max Verstappen a Red Bull-Hondával.

Egyre megbízhatóbb és gyorsabb lett a motor, ennek eredményeképpen pedig 2021-ben a világbajnoki cím is összejött, tíz futamgyőzelemmel. Fernando Alonso pedig sem bosszúságot, sem sértődést nem érzett a holland egyéni világbajnoki címe láttán.

A 2017-es évben kicsit sem volt ritka ez a látvány a McLaren-Hondánál


„Amikor a gyártó és a McLaren útjai kettéváltak, a Honda-erőforrások túl lassúak (és megbízhatatlanok) voltak ahhoz, hogy egyáltalán az élmezőnyhöz lehessen sorolni minket. Ám képesek voltak átszervezni mindent a jó irányba, emiatt hatalmas elismerésem a Hondának, hogy innen vissza tudtak kapaszkodni a győzelemig” – magyarázta Fernando Alonso a Formula1.co.uk hasábjain.

„Amikor a McLaren és a Honda szakítottak, a gyártó nem állt olyan szinten, hogy egyáltalán legmerészebb álmaikban is gondolhassanak a világbajnoki cím megnyerésére. Utána azonban kiváló munkát végeztek és ez kifizetődött. Kifejezetten örültem Masashi Yamamoto (Honda-főnök) sikere miatt, amikor Max győzött az idényzárón, én voltam az első, aki odament hozzá gratulálni. Boldog vagyok, hogy összejött nekik a siker. Kár, hogy most távoznak a száguldó cirkuszból, de remélem, vissza fognak térni” – tekintett előre Alonso.

Ahogy arról már olvashattunk, azért teljesen nem vonult ki a Honda a Red Bull mögül, bár innentől „Red Bull” néven gyártják erőforrásaikat, az istálló mérnökei még igen aktív segítséget kapnak a japán szakemberektől, leginkább abban, hogy a motort mindig a lehető legélesebbre, mégis legmegbízhatóbbra tudják beállítani, amivel Max Verstappennek ismét esélye lehet megnyerni a bajnoki címet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: