DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen: Nem fair, hogy másként kezelnek

A Red Bull világbajnoki éllovas versenyzője szerint mások büntetlenül megúsztak ugyanolyan manővereket, amiért őt szankcionálták. A holland szerint csak a média beszél állandóan ütközésekről.

Max Verstappen pontazonosággal ugyan, de világbajnoki éllovasként érkezett meg a Formula-1-es évadzáró Abu Dhabi Nagydíj helyszínére. Természetesen a csütörtöki médianapon is még a szaúd-arábiai történések és a holland büntetései jelentették az egyik fő beszédtémát, a holland pilóta pedig a sajtónak nyilatkozva ki is fejtette, hogy nem érti, miért szankcionálták őt a Lewis Hamilton elleni első kanyaros védekezéséért, ahol túlcsúszott a fehér vonalon, miközben mások ugyanilyen manővereket megúsztak büntetlenül:

„Amit nem értek, hogy amit védekezés gyanánt csinálok, azt másik két pilóta is bemutatta, mégsem kaptak még csak figyelmeztetést sem. Szóval nem értem, én úgy gondoltam, hogy csak keményen versenyzem. Ami történt, az szerintem nem érdemelt büntetést, és a másik két srác nem is kapott érte, csak én” – idézi Verstappent a Motorsport.com szakoldal.

verstappen-redbull-2021_2



A Red Bull pilótája arra is reagált, hogy többen is olyan véleményt fogalmaztak meg Dzsidda után, hogy átlépett egy határt: „A kritika mindig ott lesz, de ami szerintem nem fair, hogy másként kezelnek engem, mint a többi versenyzőt. Egyértelmű, hogy más pilóták megússzák ezt, én nem” – mondta el a 24 éves versenyző, aki nem fog változtatni a vezetési stílusán: „Ahogy mondtam, nem érzem úgy, hogy rosszat tettem volna, és miért kellene változtatnom, ha másoknak szabad ezeket csinálniuk? Úgy gondolom, mindenkit hagyni kellene így versenyezni.”

A szokásos csütörtöki sajtótájékoztatón – amelyen a Formula.hu is részt vett – megkérdezték Verstappentől, hogy konkrétan melyik két pilótára gondol, akik hasonló védekezés után nem kaptak büntetést: a vb-éllovas a két Ferrari csatáját (ez látható az F1 onboard videós összeállításában is), valamint George Russell és Lance Stroll összecsapását említette.

Verstappent és Hamiltont egyébként összeültették a sajtótájékoztatóra, így rengeteg kérdést mindketten megkaptak – így például azt is, hogy szerintük levonna-e a vb-címük értékéből, ha az egy újabb ütközéssel dőlne el: „Versenyzőként nem gondolkodunk ilyesmin” – felelte a holland. „Úgy érkezünk meg egy hétvégére, hogy próbáljuk csapatként a legjobb munkát végezni és győzni. Természetesen a média elkezdi felhozni ezeket a témákat, de nem igazán van mit hozzáfűznöm ehhez. Úgy érkeztem ide, hogy megpróbáljam a legjobbamat nyújtani és a lehető legjobban felkészülni, és persze megnyerni a futamot.”

verstappen-redbull-20212-2

Az első világbajnoki sikeréért harcoló pilóta arra is reagált, hogy Michael Masi külön felhívta a versenyzők és a csapatok figyelmét, hogy a sportszerűtlen megmozdulások akár pontlevonást is eredményezhetnek Abu Dhabiban, hogy véletlenül se így próbálják meg eldönteni a küzdelmet: „Tudom, hogy mi szerepel a sportkódexben, senkit nem igazán kell erre emlékeztetni. Szerintem minden hétvégén betehetnék a jegyzetek közé, nincs semmi új most sem hozzáadva.”

Arra a felvetésre, hogy aggódik-e, hogy esetleg egy kérdéses felügyelői ítélet döntheti el a vb-harcot, így reagált Verstappen: „Nyilván nem tudhatom, mi fog történni, de szerintem már a szezon során is volt néhány véleményes történés. De ez van, nem tehetünk semmit vele. Úgy gondolom, csak a pozitívumokra kell koncentrálnunk ezen a hétvégén. Mindketten győzni akarunk, és erről kell ennek szólnia, nem véleményes döntésekről.”

A két vb-aspiránsnak azt a kérdést is feltették, hogy egyértelműek-e számukra, hogy mi megengedett a pályán és mi nem, és esetleg le fognak-e ülni átbeszélni ezeket egymással a hétvége során: „Ami világos számomra, hogy rám más szabályok vonatkoznak, mint néhányakra. Számomra egyértelmű, mit lehet csinálni, de valahogy mégsem engedélyezettek ezek, csak másoknak” – utalt vissza a korábbiakra a Red Bull-os. „Nem hiszem, hogy szükséges lenne leülnünk egymással. Mindketten nyerni vagyunk itt, és mindent meg is fogunk tenni ezért, hogy végül a bajnokságokat is megnyerjük. Egész évben remek versenyt vívtunk egymással, és végső soron remek show-t nyújtottunk, úgyhogy remélem, ez itt is így lesz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: