DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton egyetlen vétségre a rajtbüntetéstől

Általában csak legyinteni szoktunk, ha egy pilóta megrovást kap a versenybíróságtól. Lewis Hamiltonnak azonban már kettő van, ha még egyet összeszed Abu Dhabiban, tízhelyes rajtbüntetést kap.

Szaúd-Arábiában a szabadedzések során Lewis Hamilton többször is bajba keveredett, de végül megúszta rajtbüntetés nélkül. Ez csak olaj volt a tűzre azoknál, akik szerint az FIA rendre a britnek kedvez a nagyon fontos helyzetekben, de tény, hogy a kétszeri feltartást és a sárga jelzésnél történő lassítás elmulasztását is megúszta, az indoklás időnként érdekesre sikeredett (például, hogy tévedésből volt kint a sárga jelzés a pályán, amikor Hamilton arra haladt).

Kaphat-e büntetést Hamilton Abu Dhabiban?


Egy megrovásban azért így is részesült az egyik (a Mazepinnel szembeni) feltartási manőverért, így viszont már kettővel rendelkezik. Abu Dhabiban nagyon óvatosnak kell lennie, mert több vétség már nem fér bele. (Az elsőt még Mexikóban kapta, nem tett eleget a versenyirányítás egyik kérésének.) Ha az edzések során megkapná a harmadik hivatalos megrovását is, tíz hellyel hátrébb sorolnák Abu Dhabiban a rajtrácson. Egyetlen rossz feltartás akár egy szabadedzésen is döntő lehet a világbajnokság szempontjából.

Max Verstappennek jelenleg nincs mitől tartania, a vasárnapi veszélyesnek ítélt manővere(i) miatt három büntetőpontot kapott, így összesen héttel rendelkezik. De mivel automatikus eltiltás csak tizenkét büntetőpont elérésénél történne, így a hollandnak valószínűleg ilyen téren nincs mitől félnie. Annál inkább Hamilton és a Mercedes Brazília óta mutatott tempójától. Vasárnap este minden eldől.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: