DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Marko: Nagyon stabil a Honda-motor, nincs szükségünk újabb cserére

A Red Bull főtanácsadója arról beszélt, hogy bár Lewis Hamilton az új motorral látványosan felgyorsult Brazília óta, a Honda tempója közel sem romlik annyit egyetlen versenyhétvége során.

Lewis Hamilton rendkívül bizakodó lehet azok alapján, amit az elmúlt két versenyhétvégén mutatott tempófölényével kapcsolatban láttunk tőle, Brazíliában az utolsó helyről is simán körbeautózta a mezőnyt és fölényesen nyerte a futamot, Katarban pedig szintén érinthetetlen volt.

Többen arról beszéltek, hogy valószínűleg Max Verstappennek is be kellene vállalnia egy új erőforrást, hogy megérné az öthelyes rajtbüntetést a friss Honda-motor, de Helmut Marko nem ért ezzel egyet. Az adatok azt mutatják számára, hogy a Mercedes sokkal több tempót veszít motorerő terén egy-egy teljesített versenyhétvégén, mint a Honda.

Marko szerint sokkal stabilabbak a Honda-motorok, mint a Mercedes, így nem kell újabb motorcsere


A Sky Sports adásában kérdezték meg a főtanácsadót, kap-e még idén új erőforrást Max Verstappen. „Nem, egyáltalán nem tervezünk ilyet. A Hondánál nem szembesülünk olyan mértékű teljesítménycsökkenéssel (mint a Mercedesnél). A mi motorjaink nagyon is stabilan hozzák, amit várunk” – reagált Helmut Marko.

„Számításaink alapján a mi csapatunk erőforrásai versenyhétvégénként nagyjából fél %-os erőveszteséget szenvednek el, szemben a Mercedesszel, ahol ez a veszteség nagyjából két százalék” – tette hozzá a főtanácsadó.

Egyes vélemények szerint azonban Marko szándékosan igyekszik félrevezetni a Mercedest és a többi riválist, Szaúd-Arábiában könnyen elképzelhető, hogy Verstappen mégis kap egy friss Honda-motort, amit akár némi bejáratás után tartalékolhatnak is a szezonzáróra, ahol így újra a hollandnál lehet némi erőfölény. Igaz, nem tudni, mi a terv Lewis Hamiltonék háza táján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: