Steward
Balogh Boglárka
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. január 24. hétfő
F1

Masi: Horner megjegyzése elfogadhatatlan

Az FIA versenyigazgatója meg fog védeni minden önkéntes F1-es sportbírót az olyan nyilatkozatokkal szemben, amit a Red Bull-főnök tett. Eközben Marko a komplett FIA-t nevezte inkompetensnek.

Max Verstappen öt, Valtteri Bottas pedig három rajthelyes büntetést kapott a Formula-1-es Katari Nagydíjon, miután nem lassítottak kellő mértékben az időmérő végén Pierre Gasly defekt miatt leálló autója okán belengetett sárga zászlóknál (a holland azért kapott súlyosabb szankciót, mert nála dupla sárga zászló volt érvényben).

A Red Bull úgy védekezett, hogy sem a LED-paneleken, sem a kormánykijelzőn nem látszott a sárga jelzés, csak a sportbírói poszton lengették a zászlókat – Christian Horner csapatfőnök viszont elejtett egy olyan megjegyzést is, hogy csak „egy zsivány sportbíró” felejtette kint azokat, s így neki köszönhető a vb-éllovas hátrasorolása.

horner-redbull-katar-2021A nyilatkozat miatt aztán Hornert vizsgálták, majd hivatalos figyelmeztetésben is részesítették, a csapatfőnök pedig bocsánatot kért. Michael Masi versenyigazgató a katari futam után elmondta, hogy ő maga értesítette a felügyelőket, amikor hallott a csapatvezető szavairól (aki elmondása szerint személyesen is elnézést kért a szóban forgó marsalltól), s hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű megnyilvánulásokat elfogadhatatlanok számára:

„Szerintem nem kellene senkit így megtámadni, főleg annak fényében, hogy önkéntes sportbírók ezreivel dolgozunk világszerte, akik rengeteg idejüket áldozzák erre. Nélkülük ez a szívünkhöz közel álló sport nem létezhetne. Meg fogok védeni minden önkéntes sportbírót világszerte, és hangsúlyozom, hogy ez nem elfogadható megnyilvánulás” – idézi a Motorsport.com Masit, aki hozzátette: „Mindegyük a lehető legjobb munkát végzi, hogy mindenki biztonságban legyen a pályán. És szerintem senkit nem kellene kritizálni amiatt, mert az ösztönei alapján cselekedett.”

Egyébként nem Horner volt az egyetlen, aki kritikus nyilatkozatot adott Verstappen büntetése kapcsán a Red Bull részéről. Helmut Marko tanácsadó ugyancsak beleszállt az FIA-ba még a futamot megelőzően: „Nevetséges. Az FIA egy megfelelő sportbírói rendszert sem képes működtetni, s a pilóták mögé bújva igyekeznek rejtegetni az inkompetenciájukat. Hihetetlen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: