DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Horner bocsánatot kért a pályabíróra tett megjegyzése miatt

Alig két óra telt el a Katari Nagydíj leintése óta, máris újra fókuszban a Red Bull, de ezúttal nem Max Verstappen, hanem Christian Horner miatt. A csapatfőnököt a futam után beidézte az FIA egy verseny előtt tett megjegyzése miatt. Horner nyilvánosan kért bocsánatot.

A Red Bull csapatfőnöke a futam előtt kritizálta az egyik pályabírót, akit gazembernek nevezett, amiért dupla sárga zászlót lengetett az időmérőn, és végül emiatt büntették meg öt rajthellyel Max Verstappent. A kényes incidens után Hornert beidézték a stewardok, hogy szembesítsék azzal, megjegyzésével megsértette a Nemzetközi Sportkódex 12.2.1 f) és k) pontját, az FIA és tisztviselőinek hírnevét. 

Ezt követően Horner telefonon felkereste a stewardokat, hogy elmagyarázza tettét, majd később elnézést kért a sértő hozzászólásért. Bocsánatkérését főként az érintetteknek címezte. „Azt hiszem, elhangzott néhány megjegyzés a korábbi interjúnkban, ahol a pályabírókról kérdezett… Szeretném egyértelművé tenni, hogy szerintem ők csodálatos munkát végeznek” – mondta a Sky Sports riporterének. „Önkéntesek, és igazán nagyszerű munkát végeznek! A csalódottságom, aminek korábban hangot adtam, nem miatta, vagy miattuk, hanem a körülmény miatt volt. Ha valakit megsértettem ezzel, bocsánatot kérek, de továbbra is frusztrál, hogy ilyen helyzetbe kerültünk” – utalt Horner a Verstappen-büntetésre.

A csapatfőnök állítja, az FIA felügyelőitől is bocsánatot kért, majd számukra is világossá tette, hogy bosszúságát a sárga zászlók körüli események okozzák, nem mások cselekedetei. „Beszéltem az FIA-val. Tényleg elnézést kérek, ha bárkit megsértettem, nem ez volt a szándékom” – hangsúlyozta újra Horner. 



„Ez egy olyan szituáció volt, amelyben egyetlen autó haladt ott, ahol nem volt sárga. Egy autó sima sárgát, egy duplát kapott. Szóval az inkonzisztenciával van itt a baj.. De tanulhatunk ebből. A sport szintjén biztosan. Az összes pályabírónak pedig odakint üzenem: szükségünk van rátok és úgy gondoljuk, hogy csodás munkát végeztek! Elnézést, ha a szavaim sértőek voltak” – fejtette ki a Red Bull csapatfőnöke. 

Horner tagadta, hogy az eredeti megjegyzésében szereplő agresszió annak a jele lenne, hogy a világbajnoki cím megszerzése miatt teher nehezedik rá. Úgy tűnt ugyanis, hogy a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff például több látható érzelmet mutatott mostanában a kameráknak, különösen Brazíliában a múlt hétvégén, azóta híressé vált bemutatós gesztusával.

„Azt hiszem, elég jól megvoltunk az érzelmeink nélkül. Én nem mutogattam és káromkodtam a kameráknak, vagy ilyesmi. Én egyenes vagyok, megmondom, amit gondolok. Ha azt gondolom, egy seggfej vagy, akkor azt mondom, egy seggfej vagy!” – idézte saját magát Horner.

A Red Bull ismét kemény hétvégén van túl, és bár a konstruktőri bajnokságban egészen felzárkóztak a hétvégén, egyéniben egyre csökken az előnyük. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: