DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Rajtbüntetést kapott Bottas és Verstappen

A Q3 végi sárga zászlók alatt nem lassító Max Verstappent, Valtteri Bottast és Carlos Sainzt berendelték a stewardok – érthetetlenül hosszúra nyúló tanácskozás után született döntés.

A Formula-1-es időmérő eredménye függőben maradt a leintést követően: a versenyfelügyelők három versenyző, a második Max Verstappen, a harmadik Valtteri Bottas és a hetedik Carlos Sainz ellen vizsgálódtak, amiért a Q3 legvégén, Pierre Gasly defektjét követően nem vettek vissza a sárga zászló hatálya alatt. Verstappen esete súlyosabb volt: ő dupla sárgánál, míg a többiek szimpla sárgánál nem lassítottak.

Döntés azonban – a hétvége során nem először – nem született meg aznap, az érintett versenyzőket csak vasárnap, a villanyfényes futamot megelőző délutánra rendelték be a stewardok irodájába: magyarországi idő szerint Verstappent 11:00-ra, Bottast 11:30-ra, Sainzt pedig 11:45-re.

A precedens szerint ilyen esetekért rajtbüntetés járt a múltban: az idei Török Nagydíjra Lando Norris öt rajthelyes büntetést kapott, miután az időmérőn nem lassított a dupla sárga zászló alatt. A 2020-as Osztrák Nagydíjon Lewis Hamiltont, a 2019-es Mexikói Nagydíjon Max Verstappent büntették három helyre – ők szimpla sárga zászló alatt nem emelték el.



Érthetetlenül hosszú idő elteltével, több mint két órával a meghallgatások kezdete után – alig több mint másfél órával a rajt előtt – közölték a stewardok az első döntést: Valtteri Bottas három rajthelyes büntetést kapott. A finn a felügyelőknek elmondta, nem látta a sárga zászlót, ám Gasly mozdulatlan autóját a célegyenesben észlelte. Beismerte, hogy nem vett vissza a sebességből.

A cikket frissítjük, amint Verstappen és Sainz esetében is döntés születik.

Frissítés: Másodjára Verstappennel kapcsolatban született meg a döntés: mivel nála a dupla sárga zászló súlyosbító körülmény, a hollandot öt hellyel sorolták hátra a rajtrácson. A Red Bull azzal védte Verstappent, hogy sárga fénypanel, a kormánykijelző sárga jelzése és hangjelzés sem segítette a versenyzőt, de a stewardok arra hivatkoztak, hogy a pilótának egyedül, segítség nélkül kell vezetnie az autót.

Frissítés 2: A harmadik érintett versenyzőt, Carlos Sainzt viszont felmentették a stewardok. A spanyol sem látta a sárga zászlót, de mivel észlelte Gasly autóját, jelentősen lassított a miniszektorban, amit a telemetria is alátámasztott.

Vertappen kettő, Bottas egy büntetőpontot is kapott licenszére a történtek miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: