DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Horner: Nem kell segget csókolnom Totónak

A Red Bull csapatfőnöke szerint csak tisztelet van saját csapata és a Mercedes között, kapcsolat nincs. Hozzátette: ha használni fogja a rivális a brazíliai hátsó szárnyát, óvásra számíthatnak.

Értenek a feszültségkeltéshez a Formula-1-ben: a Katari Nagydíj pénteki napján közös sajtótájékoztatóra hívták a Mercedes és a Red Bull csapatvezetőjét, Toto Wolffot és Christian Hornert. Ráadásul úgy, hogy az esemény kezdetekor még a levegőben lógott a felügyelők ítélete az Ezüst Nyilak interlagosi felülvizsgálata kapcsán – amiről Wolff azt mondta: nem Max Verstappen esetleges büntetése a céljuk vele.

„Őszintén szólva, nem számítunk rá, hogy bármit is nyerünk a felülvizsgálattal” – nyilatkozta még az ítélethirdetés előtt Wolff a sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is jelen volt. „Ez inkább az elvekről és a filozófiáról szól, mert ha így marad a dolog, akkor gyakorlatilag megszűnik a kívülről előzés lehetősége, mert teljes mértékben a belső íven haladó kontrollálhatja a kanyart. Korábban úgy volt, ha egy autó melléd ért, egy autónyi szélességű helyet hagyni kellett neki. Most nem ez a helyzet, ezért van szükség egy ítéletre, amihez aztán alkalmazkodhatunk az utolsó néhány futamon. Néhány pilóta is ugyanilyen véleményt fogalmazott meg, ezért is kértük, hogy újra nézzenek rá a felügyelők.”

horner-wolff-redbull-katar



Menet közben aztán befutott az ítélet, miszerint elutasították a Mercedes kérelmét, erre így reagált a csapatvezető, hogy a várt eredmény született: „Párbeszédet akartunk generálni az ügy kapcsán, és szerintem ezt a célt elértük. Talán ez lesz a témája a következő versenyeknek. Nem gondoltuk, hogy ennél tovább fog menni az ügy” – fogalmazott Wolff, míg a mellette ülő Horner úgy kommentálta a hírt, hogy helyes döntés született, ellenkező ítélet esetén a stewardok Pandora szelencéjét nyitották volna ki.

Persze ha azt hittük, hogy ezzel el is ült a viszály a két vb-rivális alakulat között, akkor tévedtünk. A Red Bull ugyanis egy ideje már hangoztatja, hogy szemet szúrt nekik a Mercedes döbbenetes egyenesbeli végtempója. Korábban a motorral való trükközésre gyanakodtak, az utóbbi hetekben azonban a hátsó szárnyuk került a fókuszba. Az energiaitalosok szerint hasonló trükkel érhetnek el kisebb légellenállást azzal, hogy elhajlik a szárny az egyenesekben nagy tempónál, mint amilyenhez a Red Bull folyamodott még az évad elején, amely miatt változtattak is a terheléses mérések módszerén – csakhogy a Mercedesnél az alsó szárnylappal zajlik a trükközés, ez pedig jobban rejtve a kamerák elöl.

Amikor előkerült a téma a sajtóértekezleten, Horner elhintette, hogy akár óvhatnak is emiatt a hátralévő három futam során: „Ha meglátjuk itt az autókon, óvni fogunk. Itt talán kevésbé tényező, de már a mostani edzésen is jelentős, talán 7 km/h-nyi különbséget láttunk az autóink közötti sebességben. De főleg Dzsiddában és Abu Dhabiban jelentheti azt ez a szárny, hogy nem lehet ellenük versenyezni.”

mercedes-katar-szarny-dppi-1

Az idény során folyamatos volt a beszólogatás Horner és Wolff között, így feltették a kérdést előbbinek, hogy milyen a kapcsolata riválisával: „Nincs kapcsolat közöttünk, versengés van. És szerintem érdekes volt hallgatni Toto megjegyzését a rádión a múlt heti sprint után. Mindent bele fogunk adni, keményen dolgoztunk azért, hogy ebbe a pozícióba jussunk. Szerintem ez az első alkalom, hogy valaki kihívást jelent nekik. Érdekes látni, hogyan reagálnak az emberek nyomás alatt. Messze ez a leginkább politikával átitatott harc, amióta itt vagyunk ebben a sportban.”

Amikor arról kérdezték, hogy bár úgy fogalmazott, nincs kapcsolat a Mercedes vezetőjével, legalább a tisztelet megvan-e ő és a csapat irányába, így felelt Horner: „Úgy vélem, a kapcsolat és a tisztelet két külön dolog. Természetesen tiszteljük mindazt, amit a Mercedes és amit Lewis Hamilton elért. De nem kell vacsorára mennem Totóval, nem kell segget csókolnom neki vagy bármi ilyesmi. Talán van néhány csapatfőnök, aki esetleg megtenné.”

Wolff is elmondta, hogy tisztelik azt, amilyen munkát a Red Bullnál végeznek a két csapat közötti „pokoli küzdelemben”. A Mercedes-főnök szemléletes hasonlattal ábrázolta az idei vb-harcot: „Amikor elkezdtük, ez olimpiai bokszból volt, az változott át profi boksszá, most pedig már MMA-ról beszélhettünk. Ott vagyunk a ringben, kirakjuk a könyökünket, mert megengedik a szabályok, de másra nem is számítunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: