DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Döntés: Elutasították a Mercedes kérelmét

Csaknem egynapos gondolkodási idő után, de végre döntöttek a felügyelők: elutasították a címvédő istálló felülvizsgálati kérelmét az interlagosi futam 48. körében Verstappen és Hamilton között történt incidens kapcsán.

A Mercedes kedd délután jelentette be, hogy Max Verstappen előrefelé néző onboard kamerájának felvételei alapján felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Sao Pauló-i Nagydíj 48. körében történt incidens során. Lewis Hamilton akkor a 4-es kanyarban a külső íven támadta volna a hollandot, aki úgy maradt a brit előtt, hogy mindketten lesodródtak a pályáról. A leszorításgyanús manőver ellenére nem vizsgálta a történteket a felügyelőség, de Michael Masi elismerte, hogy a Red Bull fedélzeti kamerájának képe nem volt elérhető a döntéshozatal pillanatában.

hamilton-verstappen-mercedes-brazil-1



Ezért döntött úgy a Mercedes, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be a történtek kapcsán. A feleket csütörtökön, már Katarban hallgatták meg a stewardok, a döntést azonban péntekre napolták.

Nos, a két katari szabadedzés között végre megszületett az ítélet: az FIA felügyelői elutasították a címvédő istálló kérelmét. Az indoklás szerint ugyan a fedélzeti kamerás felvétel megfelelt azoknak a feltételeknek, miszerint új és releváns bizonyítékot kell benyújtani az ügy újranyitásához, a felügyelők azonban arra jutottak, hogy a képsorok nem számítanak „jelentős” új bizonyítéknak.

Az indoklásban kiemelték: a felügyelők úgy érezték, hogy már a futam alatt, az onboard kamerakép nélkül is megfelelő információ állt a rendelkezésükre a döntéshozatalhoz. Hozzátették: ha úgy gondolták volna, hogy elengedhetetlen a fedélzeti kamerás felvétel az ítélethez, akkor a verseny után vizsgálódtak volna inkább.

Ezzel lezártnak tekinthető az interlagosi ügy: Verstappen marad a második helyen, s így marad a 14 pontos előnye is Hamiltonnal szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: