DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Ausztrália állandóra maradna a naptárban

Továbbra is évente szeretnék megrendezni a szervezők az Ausztrál Nagydíjat. Melbourne a tavalyi és az idei évben kikerült a versenynaptárból, így minél hamarabb visszatérnének.

2020-ban a koronavírus teljesen felborította az addig megszokott menetrendet. A versenynaptár igazán rendhagyóra sikerült, a szezon pedig csak a nyáron tudott elindulni. Az idei esztendőben már sokkal jobb volt a helyzet, akár a márciusi kezdést, akár a futamok számát tekintve, ám így is voltak helyszínek, melyek képtelenek voltak versenyt tartani.

Ebbe a kategóriába tartozik Ausztrália is, noha az országban nagy hagyománya van a Formula-1-nek. A tavalyi történtek előtt 1985-től kezdve minden évben oda látogatott a mezőny, a helyzetük viszont most kifejezetten nehéz. A melbourne-i pálya vezérigazgatója, Andrew Westacott nemrég úgy nyilatkozott, hogy muszáj 2022-ben futamot rendezniük, ezúttal pedig azokra a hírekre reagált, melyek szerint az Ausztrál Nagydíj rotálva kerülhetne be a naptárba, vagyis másokkal felválva szerepelhetne.

„Ez működhetne egy olyan pályán, amely Európa szívében van, de mi úgy gondoljuk, hogy a folyamatosságra, a rendezvényünk éves jellegére van szükség. Van egy olyan szintű megbízhatóságunk, ami az egész ökoszisztémára hatással van. Az a gondolat, hogy minden második évben kihagyjuk a rendezvényt, vagy más államokkal felváltva osztozunk rajta, nem szerepel a napirendünkön” ─ mondta Westacott a Speedcafe számára adott interjúja során.



A vezérigazgató elárulta, hat olyan terület van, amely különösen jól jár azzal, ha Melbourne városában marad a verseny.

„Az első a gazdasági haszon, a második a márkaépítés, a harmadik pedig a turizmus. A negyedik, hogy mindez alátámasztja a nagy események masszív naptárát és a négy nagy alappillér egyike. Ősszel, télen, tavasszal és nyáron jön sorba a tenisz, az AFL foci, a Victoria Racing Club tavaszi karneválja, vagy a tavaszi karneváli lóverseny, majd aztán a Formula-1. Ezek mellett ott van még a rendezvényipar és a létező ökoszisztéma, mely az itteni erőforrásokkal és képességekkel a világ bármelyik rendezvényét képes megvalósítani.”

Westacott a helyi emberek büszkeségét is kiemelte, amihez kifejezetten sok köze van az F1-hez hasonló nagy rendezvényeknek.

„Létfontosságú még a polgári büszkeség és az élhetőség. Az emberek szeretik azt a büszkeséget, amelyet akkor éreznek, amikor nagy futballtornáknak adnak otthont, vagy amikor a válogatottunk az USA ellen kosárlabdázik. Az Australian Open életre kelti Melbourne-t, akárcsak az F1. Azzal, hogy ilyen hatékonyan rendezzük meg ezeket az eseményeket, az üzleti bizalom és az üzleti befektetések bizalma is megnő” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: