DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Marko elárulta: Verstappen sem volt jól

Perez esetén már a verseny után rögtön tudtuk, hogy gyomorproblémák kínozták és inni sem tudott a futamon, de most a Red Bull-tanácsadó elmondta: a vb-rivális hollandnak is gondjai voltak.

Az már egyből a Formula-1-es USA Nagydíj leintése után kiderült, hogy pokolian nehéz dolga volt a dobogón végző Sergio Pereznek, hiszen egyfelől problémái voltak a gyomrával, másfelől az itatórendszere nem működött, így nem jutott vízhez, ami a 30 fokos hőségben különösen megterhelő volt – nem véletlenül nevezte a mexikói élete legnehezebb futamának az austinit.

verstappen-redbull-austin-2021



De mint kiderült, nemcsak Perez, hanem csapattársa, Max Verstappen is gondokkal küzdött az Egyesült Államokban. Erről először Mariana Becker brazil tv-riporter számolt be, majd az Auto Motor und Sport megkeresésére Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megerősítette, hogy a hollandnak is gyomorbántalmai voltak. „Menet közben olykor elsötétült a szeme előtt minden” – fogalmazott a szakember.

Verstappennek annyiban könnyebb volt a helyzete, hogy nála nem romlott el az itatórendszer, de Marko szerint így is különösen értékes a futamot megnyerő vb-éllovas és Perez produkciója is: „Még magasabbra kell értékelnünk mindkettejük teljesítményét. Max légzési gyakorlatokkal és ivással hozta vissza a formáját. Pereznek túl sok vize fogyott a rajtrácsra kivezető körön, pokolian spriccelt az itala. Ki is kellett cserélni a tűzállómaszkját. A versenyen aztán nem volt vize, valami nyilvánvalóan félrecsúszott a sokról kevesebb vízre való átállításnál. Úgyhogy szép teljesítmény volt.”

Marko hozzátette: hihetetlen, hogy Verstappennek az autó vezetése közben milyen mentális kapacitása van, ugyanis mint elárulta, a holland jelezte csapatrádión a Red Bull felé az első kerékcseréje után, hogy hívják ki Perezt is a bokszba, ezzel beugrasztva Lewis Hamiltonékat is, nehogy a britnek a hajrában túlságosan nagy előnye legyen a frissebb gumik miatt. Végül akár ezen is múlhatott a két vb-aspiráns csatája, hiszen a brit utolérte, de megelőzni már nem tudta Verstappent – igaz, a stratégiai húzásra alighanem az energiaitalosok maguk is rájöttek volna.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: