DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Alonso: Nem tisztázni kell a szabályokat, hanem alkalmazni

Továbbra is úgy véli a kétszeres F1-es világbajnok, hogy következetlenek a felügyelők a szabályok betartatása terén: a futballból hozott példával illusztrálta a spanyol, hogyan kellene ennek működnie.

Fernando Alonso idén már nem először szólalt fel a következetlen szabályalkalmazás miatt, de az USA Nagydíj után ez minden eddiginél erőteljesebben előkerült a spanyol részéről, akinek több hasonló, mégis részleteiben eltérő incidensei voltak a pályaelhagyásokkal és az ottani előzésekkel kapcsolatosan. Az Alpine pilóta szerint „random” volt a felügyelők bíráskodása, Michael Masi versenyigazgató azonban igyekezett elmagyarázni, miért nem kellett például Kimi Raikkönennek visszaadnia a pozíciót Alonsónak, ellentétben a későbbi esetekkel.

alonso-alpine-austin-1



Amikor a történtek kapcsán a Motorsport.com felvetette Alonsónak, hogy esetleg egyértelműsíteni kellene-e az előírásokat a pilóták irányába, a 40 éves versenyző úgy felelt: számukra minden szabály világos, csak éppen azok alkalmazása és betartatása nem következetes.

„Nem, nem gondolom, hogy bármire is szükségünk van” – jelentette ki Alonso. „A szabályok nagyon is világosak. Csak alkalmazni is kell őket. Ott van például a futball: ha kézzel érsz a labdához a tizenhatoson belül, akkor az büntető. Ott sincs szükség a szabályok tisztázására. Csak meg kell hozni a döntést, hogy az tizenegyes, különben mindenki hozzá fog érni kézzel a labdához a kapu előtt. Nincs szükség változtatásra, egyszerűen csak alkalmazni kell a szabályokat, ha kihágás történik.”

A spanyol azt a korábbi kijelentését is megerősítette, hogy teljesen más megítélés alá esnek ugyanolyan vagy nagyon hasonló incidensek attól függően, ki követi el őket: „Szocsiban elvétettem az 1-es kanyart, erre a Török Nagydíj csütörtöki napján forró téma volt ez. Itt most vagy hárman kimentek a pályáról a rajtnál anélkül, hogy leszorították volna őket, saját döntésükből. Meglátjuk, hogy Mexikóban ez előkerül-e vagy teljesen rendben volt a dolog, mert Fernando most nem hagyta el a pályát” – fogalmazott Alonso.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: