DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„A NASCAR tanulhatna a F1-től”

Bár Amerikában sokáig nem tudta igazán megvetni a lábát az Formula-1, az elmúlt hétvégén teltházas futamot rendeztek Austinban. A NASCAR egyik népszerű pilótái kissé irigyek lettek a nézőszámokra.

Az Egyesült Államok egyik legismertebb sorozata már a rájátszásnál tart és mindössze három futam van a szezon végéig. A NASCAR Cup Series szabályainak köszönhetően fixen az utolsó futamon dől majd el a bajnoki cím sorsa, így garantáltak az izgalmak az idény ezen szakaszában. Ennek ellenére a Texas Motor Speedwayen rendezett versenyen sajnos nem sikerült olyan nézőszámokat produkálnia a szériának, melyet szerettek volna elérni, Denny Hamlin pedig hangot is adott a csalódottságának.

A Daytona 500 háromszoros győztese a Formula-1-et hozta fel példaként, úgy látja tanítani való az, ahogyan maguk mellé állítják a szurkolókat.

„Szerintem idén több F1-es futamot néztem meg idén, mint eddig egész életem során. Ennek egy része a közösségi médiának köszönhető. A barátaim is ráhangolódtak. Látszik, hogy az amerikai sajtó idén nagyobb figyelmet szentel neki. Nyilvánvalóan, amikor látod a közösségi oldalakon, hogy valami történik, akkor rá akarsz hangolódni és megnézni, mi volt az. Ez hajtotta az érdeklődésemet iránta leginkább” ─ idézte Hamlin szavait a Motorsport.

Mióta a Liberyt Media kezébe került a sportág, érezhetően jobban odafigyelnek a szurkolókra, így többek között ennek is köszönhető a Netflixen látható Drive To Survive megalkotása, mely sokak tetszését elnyerte és új embereket nyert meg a Formula-1 számára. A Joe Gibbs Racing pilótája is kiemelte ezt.



„Valószínűleg emiatt tetszett meg annyira, ezért akartam látni, hogy tudjam, hogyan csinálták azt a produkciót, ami minden bizonnyal jó történeteket hozott. Olyan ember vagyok, aki rá tud szokni erre és figyelni fogja, miként folytatódik ez a sorozat.”

Ugyan a NASCAR is rendezett már idén teltházas futamokat, bizonyos helyszíneken jóval kevesebben érdeklődnek az események iránt, mint korábban, így például Texasban is hasonló volt a helyzet.

„Texas hatalmas csalódás volt, de eközben az USA Nagydíjjal kapcsolatban a valaha volt legnagyobb nézőszámról beszélnek. Valamiért nálunk nem működnek jól a dolgok. Szeretném látni, hogy inkább F1-es stílusban közelítjük meg a versenyhétvégéket, ahogyan a vendégségeket, bulikat és az ehhez hasonló dolgokat rendezzük. Többnek kell lennünk annál, hogy megjelenünk és versenyzünk” ─ tette hozzá.

Hasonló véleményen van a Cup Series címvédője is, Chase Elliott szerint az amerikai jogokat birtokló csatorna is hozzá tesz a növekvő népszerűséghez.

„Szuper jó nézni az F1-et. Lehet, hogy ez csak a Netflix miatt van, ez biztosan előrébb hajtotta a dolgokat az Egyesült Államokban. Sokan vannak, akik semmit sem tudnak az autóversenyzésről, a barátaim is megnézték azt a filmet és rajongók lettek. Szuper érdekes dinamikájuk van a televíziós közvetítéseknek is, az ESPN szerezte meg a jogokat és úgy érzem ennek is köze lehet ehhez, mert jó munkát végeztek. Kiváló a harc idén Max és Lewis között, nem tudom miért voltak idén ilyen jók a versenyek, talán szerencse is kellett hozzá, de jó dolguk van” ─ mondta Elliott az NBC Sportsnak nyilatkozva.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: