DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ferrari: Hittünk benne, hogy Charles nyerhet

Az F1-es Török Nagydíj egy pontján nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy Leclerc kerékcsere nélkül győzhet, végül azonban a dobogóról is lecsúszott. A csapatfőnök ennek ellenére örül, hogy megpróbálták.

Charles Leclerc sokáig a harmadik helyen autózott Isztambulban, majd amikor Valtteri Bottas és Max Verstappen kiállt előle friss intermediate gumikért a vizes és csak lassan száradó pályán, a monacói pilóta az élre került. A ferrarishoz egy ideig csak lassan közelítettek az ellenfelek, így felmerült, hogy akár kerékcsere nélkül teljesítheti a futamot. Bottas azonban utolérte és megelőzte, ekkor pedig a Ferrari mégis kihívta a bokszba. A dobogó még így is meglehetett volna, de a vége felé még Sergio Perez is elkapta őt.

leclerc-lead-isztambul-dppi



„Nyilván hittünk benne és próbálkoztunk” – nyilatkozta Leclerc esetleges győzelméről Mattia Binotto csapatvezető, akit a PlanetF1.com idéz. „Azt kell mondanom, kicsit keserű is a szájízünk, egyértelműen hittünk benne, hogy nyerhet. Úgy vélem, bátor volt a részünkről, hogy akkor megpróbáltunk győzni. Könnyedén a harmadik helyen álltunk, azt kockáztattuk, hogy elbukjuk azt egy negyedik helyre. Ez meg is történt, de óriási lehetőség lehetett volna, szóval helyes, hogy megpróbáltuk. Amikor Charles visszatért a pályára, Perez előtt volt, az első körökben viszont mindenki szenvedett a szemcsésedéssel, és ennek mi is megfizettük az árát.”

Binotto arra is megpróbált magyarázatot adni, miért jelentkezett Leclerc-nél – és egyébként később Lewis Hamiltonnál is – a szemcsésedés: „A pálya nyilván valamelyest szárazabb volt, de leginkább attól függött ez, hogy mennyire keményen nyomta az illető a bokszból kijövet. Charles pedig úgy jött ki, hogy ott volt mögötte Perez, így nem volt lehetősége a gumikra és a hőmérsékletekre figyelni. Emiatt szemcsésedés indult, s annak le kellett kopnia. Szerintem Hamilton is próbálta elkapni az előtte lévőket, és vele is ugyanez történt.”

A Scuderia főnöke természetesen másik pilótájáról, Carlos Sainz sem feledkezett meg. A spanyol a Török Nagydíjon megkapta a Ferrari továbbfejlesztett motorját, emiatt viszont csak a mezőny végéről startolhatott. Onnan jött fel nyolcadiknak, amellyel a Nap versenyzője díjat is elhozta. „Elégedett vagyok Carlos versenyével és felzárkózásával. Megmutatta, hogy ott volt a versenytempó. Charles is bebizonyította, de Carlos is jó futamot teljesített. Kár a bokszkiállásért, anélkül még előrébb végezhetett volna, de így is az első körtől remek versenyt futott, nagyszerűen felzárkózott” – értékelt Binotto.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: