DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Lewis és Max tudják, mit csinálnak”

Közel két hét telt el a két bajnokaspiráns újabb ütközése óta, de ezúttal talán nem kavart akkora port, mint Silverstone után. Főnökeik szerint ez az ő játékuk.

A Red Bull megerősödése és Max Verstappen érettebbé válása idénre azt eredményezte, hogy egy olyan csatát látunk a világbajnoki címért, amilyenre már hosszú ideje nem volt példa. Két harcias jellem találkozik versenyről versenyre a pályán, és egyikük sem enged – aminek néha az a vége, amit Silverstone-ban és Monzában láthattunk: egyikük vagy mindketten a sóderágyban kötnek ki.

A legutóbbi ütközésük után többen is kritizálták a párost – főleg Verstappent – mondván, nem méltó egy ilyen eset a sporthoz, mások viszont inkább versenybalesetnek látták a történteket. A két csapat vezetője – akik előszeretettel nem értenek egyet – most egyaránt azon a véleményen van, hogy ez a sport ilyen, és autóversenyzőkről beszélünk; élő, harcos emberekről, nem robotokról.

„Ők ketten a világbajnoki címért küzdenek, nem várhatjuk tőlük, hogy kesztyűs kézzel bánjanak a másikkal. Ezért is látunk ilyen durva pillanatokat” – kezdte a csapatfőnökök pénteki sajtótájékoztatóján – a Formula.hu jelenlétében – Toto Wolff. Bár a két csapat között is bőszen megy a (szó)csata, úgy véli, elsősorban mégis csak a versenyzőkön múlik, hogy mi lesz egy-egy találkozójuk vége. „Szerintem mindketten tudják, mit csinálnak. Ha mind a ketten el akarnák kerülni az ütközést, akkor kevesebb ütközést látnánk. Ha nem tesznek azért, hogy elkerüljék, mert nem érzik helyesnek, hogy futni hagyják a másikat vagy helyet hagyjanak neki, akkor még több ilyen lesz” – vázolta az egyszerű képletet.



Kollégája és ellenfele, Christian Horner is csak ismételni tudta a szavait. Tehetnek ők, főnökök bármit, ha Verstappen és Hamilton másképp gondolja, akkor másképp lesz. „Versenyzők, és versenyezni fognak. Itt ülve azt mondani, hogy sosem lesz köztük többet kontakt a következő nyolc futamon… Kétlem, hogy Toto kontrollálni tudná Lewist, és mi sem tudjuk Maxot” – világított rá a bokszfal tehetetlenségére. Ő is számít tehát újabb csörtékre. „Ez elkerülhetetlen, ha ennyire gyakran indulnak egymás mellől, és ilyen szoros a verseny. Max nem ismer kegyelmet, és Lewis is megmutatta, hogy nem az a fajta, aki felad bármit. Ha két ilyen mentalitású versenyző találkozik, annak baleset lesz a vége.”

Hamilton tegnap a médianapon azt fejtegette, megérti, milyen nyomásnak lehet kitéve ellenfele, amit Verstappen ki is kért magának, pénteken pedig Horner is. „Nem látok rajta semmi változást. Max fiatal srác, hajt, nincs veszítenivalója. Nincs a háta mögött egy csomó világbajnoki cím, nem ő a címvédő; ő a kihívó, és így áll a bajnoksághoz is” – vélekedett a brit. Szerinte pilótája egyébként ezt már be is bizonyította, nem is olyan régen. „Annál nagyobb nyomás nem érheti, mint ami Zandvoortban, hazai közönség előtt. Ahogy azt kezelte, igazán lenyűgöző volt. Szerintem nagyon élvezi ezt a csatát. Hosszú ideje nem voltunk ilyen pozícióban, ez izgalmas és motiváló neki és az egész csapatnak is.”

Ebben pedig Wolff ért egyet Hornerrel, már a saját vonatkozásukban. Ő is csak dicsérni tudta saját versenyzőjét a vb-harcban tanúsított hozzáállásáért. „Mindketten legelöl versenyeztek a karrierjük során, gokartban és a juniorszériákban is. Mint mindig, van egy része ennek, amit az emberek nem látnak; ez a koncentráció és a munkamennyiség, amit Lewis beletesz ebbe a sportba. Nagyon vidám, jó hangulatban van, és élvezi a csatát.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: