DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton átérzi Verstappen helyzetét

Bár küzdelmük néha eldurvulni látszik, Lewis Hamilton mégis együttérez ellenfelével. A hétszeres világbajnok tudja, micsoda teher nyomja a fiatal holland vállát.

2007-es debütálása óta Lewis Hamiltonnak már tizedjére adatik meg, hogy a világbajnoki címért küzdjön. Ebből hetet meg is nyert, azonban a nyolcadikat a jelenlegi vb-éllovas, Max Verstappen nem adja olyan könnyen. A két rivális többször csapott már össze a pályán, némelyiknek kevésbé lett szép vége, ez pedig csak fokozza a feszültséget.

A címvédő idén Verstappenben emberére akadt, a holland ugyanis nem arról híres, hogy meghátrálna és engedne; ennek is lett az eredménye, hogy az Olasz Nagydíjat mindketten a kavicságyban fejezték be. Bár akkor Hamilton is a Red Bull-ost látta felelősnek a történtekben, azt egyáltalán nem kívánja, hogy ez eltántorítsa őt vagy bárki mást a csatázástól. Ő csak ésszerű versenyzést szeretne, ahogy azt a csütörtöki sajtótájékoztatón – a Formula.hu jelenlétében – elmondta.

„Sosem várom el egyetlen versenyzőtől sem, hogy visszakozzon. Nem így állok hozzá a versenyzéshez. Végső soron viszont mindnyájunknak okosan kell viselkednie. Tisztában kell lenni azzal, hogy van, amikor nem fogsz tudni bevenni egy kanyart” – hangsúlyozta Hamilton, hozzátéve, szerinte a tapasztalat az, ami rengeteget segít ebben.



Abból jelenleg neki van több; noha Verstappen sem újonc már – ez a hetedik szezonja a Formula-1-ben – világbajnoki címért most először küzd, ami ellenfele szerint sok dolgot megmagyaráz. Hamilton szerint ez egy olyan érzelemdús élethelyzet, amit meg kell tanulni kezelni. Nem állítja ugyanakkor, hogy Verstappen valóban keresztülmegy mindazon, amin ő egykoron – főleg, hogy a holland ezt valószínűleg el sem ismerné.

„Nem akarok feltételezésekbe bocsátkozni. Csak azt mondom, hogy emlékszem, milyen nehéz és intenzív volt. Sok érzelmet éltem meg, és nem mindig kezeltem a legjobban. De ez várható is. Ott a nyomás amiatt, hogy egy nagy csapatban dolgozol, ott a rengeteg elvárás magad felé, mert a vágy a győzelemre óriási. Egyszerűen csak átérzem és megértem” – pontosította Hamilton, hogyan is érti az empátiát vb-riválisa felé.

Ami saját magát illeti, úgy véli, könnyebb dolga van, mint az első vb-harc idején. Az intenzitás mit sem változott, de megküzdeni vele már más. „Sokkal egyszerűbb kezelni. Hosszú idő telt el azóta, sokkal jobban megbirkózom vele. Az első évemben nagyon fiatal voltam, és nem voltak eszközeim ahhoz, hogy megfelelően kezeljem ezt” – hasonlította össze tizedik vb-csatáját az elsővel, éppen az eltelt idő miatt reménykedve abban, hogy a tapasztalat hasznára lesz Verstappen ellen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: