DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Lesz-e motorcsere Szocsiban? Horner válaszolt

Christian Horner leszögezte, még nem döntöttek arról, bevállalják-e Szocsiban Verstappen motorcseréjét. A Red Bull csapatfőnöke elárulta, a kvalifikációtól teszik függővé a döntést.

Az egy ideje már egyértelmű, hogy Max Verstappen nem fogja megúszni a motorcseréért járó büntetést, hiszen a Red Bullnak a szezon hátralévő részében valamikor új Honda-egységet kell beszerelnie a holland autójába, ha el akarják kerülni a meghibásodást. Mivel Verstappen begyűjtött Szocsira egy háromhelyes rajtbüntetést a Hamiltonnal való monzai ütközés miatt, célszerű lenne ezen a hétvégén lebonyolítani a cserét, hogy ne egy esetleges győzelmet kockáztassanak vele a jövőben. Erről Christian Horner is hasonlóképpen gondolkodik, ugyanakkor más alternatívák is felmerültek.

A RacingNews365-nek adott interjújában a csapatfőnök elárulta, a döntést feltehetőleg a szombati kvalifikációs eredményüktől teszik majd függővé. „A büntetés elkerülhetetlen, ezt jól tudjuk, és a végén már nem lenne okos döntés kockáztatni, ezért maximum három vagy négy futamunk maradt arra, hogy bevállaljuk. Természetesen figyelembe vesszük, hol van a legtöbb esélyünk a felzárkózásra. Szerencse, hogy van lehetőségünk eldönteni, Szocsiban akarjuk-e, vagy sem. Meglátjuk, hogy alakul” – fejtette ki Horner.



Verstappen egyik erőforrása egyébként szintén egy Lewis Hamiltonnal való ütközés során szerezte a sérüléseit. Amikor Silverstone-ban összeértek, repedés alakult ki a sebességváltó és a motor között, ami túl kockázatossá teszi a versenyzést. A Honda kezdetben vizsgálta a helyreállítás lehetőségét, de mint Horner elmondta, erre végül nem kerülhetett sor. „A repedés épp egy olyan szerkezeti részen helyezkedik el, ahol nagyon nehéz lenne javítást vagy rögzítést alkalmazni. Ennek a motornak kicsi a futásteljesítménye; bíztunk benne, hogy elhasználhatjuk a pénteki napokra, de ez a stratégia nem biztos, hogy kitartana a szezon végéig. Nincs értelme kockáztatni.”

A Red Bullnak nincs szerencséje idén, hiszen a csapattárs, Sergio Perez autóján is motorcserét kellett végrehajtani a Holland Nagydíjon, de Horner megerősítette, hogy a mexikói innentől kényelmesen teljesítheti a hátralévő szezont. 

A szerencse úgy tűnik helyettünk inkább a Mercedes oldalára állt, hiszen Toto Wolff nemrég megerősítette, hogy Lewis Hamilton jelenlegi motorja az aggályok ellenére olyan állapotban van, amellyel jó eséllyel végig tudja vinni a szezont meghibásodás és büntetés nélkül. „Nem feltétlenül szükséges a csere, hiszen továbbra is kényelmesen futunk ezzel a hajtóművel. Ez egy olyan döntés, amelyet bármikor meghozhatunk, de egyelőre nem érezzük szükségesnek. Meglátjuk, hogyan alakulnak a következő futamok” – tette hozzá a Mercedes csapatfőnöke.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: