DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Perez motorja menthetetlen?

A Red Bull attól tart, Sergio Perez motorja olyan komoly sérülést szenvedett a vasárnapi Magyar Nagydíj elsőkörös balesetében, hogy nem használhatják többet a szezon hátrelévő részében, írja a Motorsportweek.com.

A hungaroringi futam rajtját követően a mercedeses Valtteri Bottas hibájából a rivális Red Bull mindkét autója súlyos sérüléseket szenvedett. Pereznek fel is kellett adnia a versenyt, Max Verstappen, aki Bottas csapattársának, Lewis Hamiltonnak reálisan az egyetlen ellenfele az egyéni bajnokságban, az autó egyensúlyának felborulása és a tempóvesztése miatt csupán a kilencedik helyen ért célba, míg Hamilton a másodikon.

A finn pilóta még a leintés előtt megkapta a versenyfelügyelőktől az öt rajthelyes büntetését, amit a soron következő, Belga Nagydíjon kell majd letöltenie, azonban ez nem sokat segít a Red Bullon.

„Sergio motorja azonnal elvesztette az összes hűtővizét a balesetben, tehát alaposan meg kell vizsgálnunk, de az előzetes jelentés szerint többé nem használhatjuk” – nyilatkozta Christian Horner, a bikások csapatfőnöke.



Amennyiben tényleg javíthatatlan a Honda-motor, a Red Bull a második autójában is kénytelen máris szolgálatba állítani a harmadik, és egyben utolsó szabadon felhasználható erőforrását úgy, hogy a szezon fele hátravan.

Az éves kvóta túllépéséért erőforrás-komponensenként öt rajthelyes büntetés jár, ami ilyen szoros bajnoki versenyben sorsdöntő is lehet: „Sajnos nagyon kevés esélyt látok arra, hogy büntetés nélkül teljesítsük a szezont. Ez elképesztően dühítő a Honda számára, hiszen nem megbízhatatlanság miatt fogjuk kapni, hanem olyan balesetek miatt, amiket nem mi okoztunk” – tette hozzá Horner.

A Honda reménykedik benne, hogy a másik versenyző, Max Verstappen silverstone-i motorját a Hungaroringen észlelt repedés ellenére sikerül megmenteni: az egységet újra Japánba szállítják átvizsgálásra és ha lehetséges, javításra.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: