DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tisztább képet szeretne a döntés előtt az Alfa

Több esélyes is van az Alfa Romeo második ülésére, Frederic Vasseur csapatvezető viszont nem akarja elsietni a döntést, inkább megvárja, hogyan teljesítenek a jelöltek a következő hetekben.

Bár hivatalosan az Aston Martin és a Haas még nem erősítette meg a 2022-es felállását, az elmúlt napok pilótabejelentései után tulajdonképpen már csak egyetlen kérdést maradt a jövő évi Formula-1-es mezőnyt illetően: ki lesz Valtteri Bottas csapattársa az Alfa Romeónál? A Formula.hu információi és egyéb sajtóhírek szerint is több jelölt van az ülésre, s az egyik legesélyesebbnek a Formula-E friss világbajnoka, Nyck de Vries lehet.

Frederic Vasseur, az Alfa Romeo csapatvezető ugyanakkor elismerte, hogy az ifjú holland esetén gond lehet, hogy a Mercedes alkalmazásában áll: „De Vries kissé komplikáltnak tűnik számomra, mert erős a kötődése a Mercedeshez. Sokkal egyszerűbb a dolgunk egy olyan pilótával, akinek a Ferrarival van szerződése, nem pedig a Mercedesszel” – jegyezte meg Vasseur a RaceFans.net szaklap hasábjain. Érdekesség, hogy a Williamsnél épp fordított eset állt elő Alexander Albonnal: őt a Red Bull hivatalosan „elengedte”, de a „kapcsolat megmaradt” a brit-thai pilótával.

giovinazzi-alfa-dppi-2021-zandvoort

A voltaképpeni utolsó szabad ülés 2022-re


További jelölt lehet Guanyu Zhou, aki a hírek szerint komoly anyagi támogatást is hozhatna a csapathoz. A kínai tehetség jelenleg Oscar Piastri mögött a második helyen áll a Formula-2-ben, amelynek mezőnyéből még néhányan esélyesek lehetnek az Alfa ülésére. Emlegetik Theo Pourchaire nevét is, aki a Sauber akadémiájának tagja, s jelenleg hatodik az összetettben, de Vasseur nemrég utalt rá, hogy a 18 évével talán még korai lenne bevetni őt az F1-ben.

Mindenesetre az a fő gond a fiatalok megítélésével a csapatfőnök szerint, hogy még túl sok forduló hátra van a bajnokságból az F2-ben (Monzában, Szocsiban, Dzsiddában és Abu Dhabiban is rendeznek még fordulót) – igaz, konkrét neveket nem említett: „Szeptember végére tisztább képünk lesz a juniorszériák állásáról. Van néhány fiatal srác, akinek még teljesítenie kell néhány versenyt, előbb pedig nem kapunk tisztább képet.”

Természetesen az is előfordulhat, hogy végül Antonio Giovinazzi maradása mellett teszik le a voksukat az Alfánál. Mellette szól a Ferrari-kötődés, valamint az is, hogy Vasseur szerint javuló teljesítményt mutat: „A múltban ő is az egyezsége része volt, és most is részese lesz az egyeztetéseknek. Antonio a család része, és tett néhány szép lépést előre. Nézzük meg nála is a következő két-három versenyt” – jegyezte meg. Vasseur a Motorsport.com lapnak nyilatkozva hozzátette: azzal, hogy megszerezték Bottast, már kevésbé fontos szempont, hogy rutinos pilóta vagy újonc lesz a másik versenyzőjük, a Mercedestől érkező finn így is értékes tapasztalatot fog hozni magával, amelyből profitálhatnak.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: