DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Brawnt meglepte a Mercedes stratégiája

Az F1 sportigazgatója nem értette, miért nem próbálkoztak meg a szokásos trükkel Zandvoortban az Ezüst Nyilak. A szakember ugyanakkor nem győzte méltatni Verstappen hazai produkcióját.

Max Verstappen győzelmét hozta a hétvégi Formula-1-es Holland Nagydíj: a Red Bull pilótáját sem a pályán, sem stratégiával nem tudta megfogni Lewis Hamilton. Pedig Ross Brawn, az F1 sportigazgatója szerint lett volna lehetősége a Mercedesnek eljátszania a szokásos plusz egy kiállásos trükkjét, amelyet már többször is sikerrel alkalmaztak – minderről a szokásos verseny utáni blogjában írt a szakember a Formula1.com hasábjain:

verstappen-hamilton-zandvoort-redbull-1



„Miközben úgy tűnt, Max kontrollálja a futamot, voltak pontok, amikor azt gondolhattuk, Lewis zárkózik vissza rá. És azt gondoltam, 20 körrel a vége előtt volt egy ’ablak’, amikor a Mercedes behívhatta volna egy harmadik kiállásra és felrakhatták volna nekik a lágy gumikat. Az igazán felélénkítette volna a futamot. Nem vagyok benne biztos, hogy ki került volna ki győztesen ebből, de 20 kör a lágy abroncsokon jelentősen gyorsabb lett volna, mint Max a használt kemény gumikon.”

„Meglepett, hogy meg sem próbálták ezt, hiszen nehéz volt a pályán előzni – és nem is volt mit veszíteniük. Nehéz lett volna a Red Bullnak reagálnia rá, mivel két másodperc alatt volt akkor a különbség Maxhez képest, amit Lewis akár le is dolgozhatott volna egy kivezető körrel.”

Brawn ugyanakkor nem győzte dicsérni Verstappent, mennyire helytállt a hazai közönség jelentette nyomás ellenére is Zandvoortban: „Max egy igen higgadt személyiség, még a világbajnoki címért folyó harccal járó nyomással együtt is. Mindannyian láthattuk őt, amikor még fiatal volt és tanult. Követett el hibákat, de tanult. Mostanra teljessé vált. Hibátlan versenyhétvégét teljesített, nem tudok semmit mondani, amit rosszul csinált volna egy sokak számára talán zavaró körülmények között. Amilyen támogatást kapott Zandvoortban, és amekkora volt a feszültség és a figyelem rajta, az zavaró lehetett, de tökéletesen kezelte mindezt. Briliáns teljesítmény volt, megérdemelten vette vissza a világbajnoki vezetést.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: