DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Örülök, hogy nem volt több kör

A Magyar Nagydíj őrült eseményeiből Lewis Hamilton sem maradt ki, és bár az első kört megúszta, az új rajt – a Mercedes rásegítésével – teljesen keresztülhúzta a számításait.

Pole-pozícióból indult, dobogón végzett. Lewis Hamilton versenyének története akár átlagos is lehetne, de mint tudjuk, az idei Magyar Nagydíj minden volt, csak épp átlagos nem. Az első kanyar Charles Leclerc szavaival élve bowlingozásra hasonlító eseményei, majd a furcsa újrarajt után is még vezető hétszeres világbajnokból egyetlen kör alatt az utolsó lett, miután a csapat a száraz pályán egyedüliként hagyta őt kint átmeneti esőgumikon. Az élre így Esteban Ocon került, Hamilton pedig a fennmaradó nem kevés körben megpróbálta menteni a menthetőt, ami végül egy harmadik – Sebastian Vettel utólagos kizárása után egyelőre második – helyet jelentett.

A brit meg sem próbálta tagadni, hogy egyik legküzdelmesebb futama volt ez. Látszott is rajta, de a futam utáni sajtótájékoztatón is hangsúlyozta ezt. „Nagyon nehéz volt a hétvége, és ez az egész nap is. Rengeteg munkánk volt ma. Nem egyszerű követni itt a másikat, és abszolút mindent beleadtam a legutolsó körig. Reméltem, hogy elkaphatom őket, talán még néhány kör, és párbajozhattunk volna” – nyilatkozta még mindig kimerülten Hamilton, de gyorsan árnyalta is a véleményét.



Fizikai állapotát látva sem garantált, hogy néhány extra kör jót tett volna neki, ám ő mégsem emiatt szerette volna meglátni már a kockás zászlót. „Őszintén szólva, örülök, hogy nem volt több kör. Erre neki nagy szüksége volt az útján” – fordult a futamgyőztes Ocon felé, méltatva a fiatal tehetséget. „Most megmutatta mindenkinek, mekkora potenciál rejlik benne. Egy kétszeres világbajnok ellen versenyzik, és Fernandót nem egyszerű legyőzni. Ez most önmagáért beszél.”

Hogy a 40. életévét épp a Magyar nagydíj csütörtökjén betöltő spanyol mennyire kemény dió, azt maga Hamilton demonstrálta, aki egyáltalán nem jutott át rutinos riválisán olyan könnyen, mint azt az egész Mercedes várta. Ocon szerint Alonso oroszlánként küzdött, és a britet is lenyűgözte az Alpine-pilóta ellenállása. „Visszanézve elképesztő, fantasztikus volt. Bárcsak könnyebb lett volna követni egymást! Ezen a pályán egyébként is nehéz előzni, különösen az utolsó szektorban, de nagyszerű kerék a kerék elleni csatáink voltak. Szó szerint!” Hamilton még azt sem nehezményezte, hogy  a spanyol egyértelműen feltartási szándékkal nem hagyta magát. „Kicsit talán túlment a határon, de én is megtenném ugyanezt a csapatomért” – ismerte el.

Végül túljutott kétszeres bajnok ellenfelén, és az élen álló Ocon-Vettel kettős nyomába eredhetett, de amit Toto Wolff a verseny közben, a csapatrádión jósolt neki, az már elérhetetlen volt. Hamilton is megrökönyödött főnöke optimizmusán. „Minden tiszteletem neki, de amikor ezt meghallottam, azt gondoltam, mindegy, mit szívtatok, biztos, hogy nem. Annyira messze voltak, nekem pedig ki kellett állnom még egyszer, lehetetlen volt.” Annak ugyanakkor örül, hogy egy kicsit felrázták a nagy távolság ellenére. „Bizonyos szakaszaiban a versenynek nagyon hosszúnak tűnik az egész, és csak azt látod, hogy tíz kör mintha egy fényév lenne. El is feledkezel arról, hogy ott vannak előtted, szóval jó, ha néha emlékeztetnek erre.”

Ez az extra kiállás is azt mutatta, a Mercedes taktikailag ezúttal sem volt a helyzet magaslatán, de már a verseny elején is ők okozták a negatív meglepetést ebből a szempontból. Hamilton szerint megtanulták a leckét. „A felvezető körön végig adtam az információkat a csapatnak. Száraz volt az összes kanyar, és csak ismételgettem, hogy száraz, száraz, száraz. Azt mondták, maradjak kint. Nem is értettem. Egyértelműen hiba volt, részemről és a csapat részéről is. De tanulunk belőle, sajnos. Ennek nem kellett volna megtörténnie.”

Bár az Aston Martin ügye miatt a végeredmény még kérdéses, az már biztos, hogy a Red Bull egyetlen megszerzett pontja nem volt elég, hogy a bajnokságokban Hamilton és a Mercedes előtt maradjanak. Az Ezüst Nyilak azonban nem fognak elkényelmesedni, és a címvédő még gyengélkedve is lelkesíti társait. „Még ma, ezzel a hatalmas felfordulással sem adtuk fel, mentünk előre. Mi így csináljuk. Nagyon megtisztelő, hogy egy ilyen csapatban versenyezhetek” – hálálkodott az eseménydús futam után.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: