DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Vettelt kizárták, az Aston fellebbezhet

Elveszítette második helyét a négyszeres világbajnok, miután az autójában túl kevés volt az üzemanyag. Csapata azonban aligha hagyja ezt annyiban, jelezték fellebbezési szándékukat.

A német pilóta nagyszerű versenyt zárt vasárnap a Hungaroringen, ahol egészen a leintésig esélye volt a futamgyőzelemre. A Magyar Nagydíjat végül Esteban Ocon nyerte, Vettelnek pedig meg kellett elégednie a második hellyel, amivel összességében elégedett lehetett volna, ám később vizsgálat indult ellene.

Az indok az üzemanyag mennyisége volt: mint utóbb kiderült, mindössze három deciliter maradt a tankban, az FIA technikai szabályzatának 6.6.2-es szabálya viszont kimondja, hogy legalább egy liternek maradnia kell az autóban a verseny után. Bár a csapat megpróbált magyarázattal szolgálni, végül így is egy kizárás lett ennek az eredménye.

f1-hungary-sunday-157



A második helyet így Lewis Hamilton örökölte meg, a dobogó legalsó fokát pedig Carlos Sainz. Az esetnek a címvédő örülhet a leginkább, hiszen így további 3 ponttal gazdagodott, ennek köszönhetően pedig 8 pontra nőtt az előnye a pontversenyben a legnagyobb riválisával, Max Verstappennel szemben. Mivel mindenki előrelépett egy helyet, így Kimi Raikkönen is jól járt, a 2007-es világbajnok ugyanis a 10. pozíciót kapta meg ezzel és a pontszerzők közé került.

Ezzel az ügynek azonban még nincs vége, az Aston Martin ugyanis jelezte fellebbezési szándékát az ügyben. Otmar Szafnauer csapatfőnök jelezte: a méréseik szerint valójában 1,77 liter üzemanyagnak kellett volna lennie Vettel autójában, azaz további 1,44 litert kellene találniuk. Az istálló szerint elképzelhető, hogy az üzemanyagpumpával kapcsolatos probléma miatt nem tudták ezt kinyerni az Astonból, amelyet emiatt lefoglaltak az FIA garázsában, majd hétfőn a szövetség franciaországi technikai központjába szállítják, hogy alaposabban megvizsgálhassák a kérdést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: