DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Marko: Egy átlagember ezt nem élte volna túl

Helyzetjelentést adott a kórházból vasárnap este végül kiengedett Max Verstappenről a Red Bull tanácsadója. Szerinte az eset nem töri meg a holland menetelését.

Ahogy az a külső kamerás képeken, – egy nézői felvételen pedig kifejezetten jól – látszott, Max Verstappen komoly erővel csapódott be a pályát övező gumifalba, miután a Lewis Hamiltonnal való sokadik csatározás most összeéréssel ért véget. Miközben Hamilton előbb letöltötte a jutalmul kapott 10 másodperces büntetést, majd megnyerte a versenyt, Verstappent a pálya orvosi központjából a helyi kórházba vitték át, hogy alaposabban kivizsgálhassák.

A holland szerencsére aznap késő este saját lábán el is hagyhatta az intézményt, közösségi oldalain a jókívánságok megköszönése mellett megerősítve, hogy jól van. Amíg azonban ez a megnyugtató hír meg nem érkezett, az F1 világa, különösen a Red Bull féltette a pilótát, még annak ellenére is, hogy a mentőautóba is saját maga sétált be. A csapat tanácsadója, Helmut Marko a német RTL-nek elmondta, kisebb csoda, hogy Verstappennek nem esett komolyabb baja.

„Vasárnap az édesapja végig mellette volt, Jos az éjszakát is ott töltötte vele a hotelben, a biztonság kedvéért” – árulta el Marko, mennyire nem voltak nyugodtak még a kivizsgálás után sem. Szerintük egy ekkora erejű becsapódás már okozhat komoly gondokat az ember szervezetében. „Számítottunk rá, hogy nagyon merevnek fogja érezni a testét ezután a hihetetlen, 51 G-s erőhatás után. Szerencsére csak a nyaka fáj, de egyébként rendben van. Egy átlagember ezt az 51 G-t nem élné túl. Persze ő nagyon edzett, és ennek jelentős szerepe volt abban, hogy csak egy nyakfájdalom lett a vége.”



Míg Verstappen a kórházban az orvosok, addig Hamilton a brit közönség gyűrűjében időzött, utóbbi pedig mind a Red Bullt, mind a hollandot bántotta. Verstappen egyenesen sportszerűtlennek és tiszteletlennek nevezte riválisa felhőtlen ünneplését, aki a gyors rádiós kérdésen kívül aznap már nem is foglalkozott ellenfele állapotával. Marko elmondta, ez azért nem maradt így, a bocsánatkérést szükségtelennek érző hétszeres bajnok hétfőn telefonon érdeklődött Verstappen hogyléte felől.

„A kemény, de igazságos versenyek mellett vagyunk, nem a felelőtlen akciók mellett. Hamilton megmozdulását annak tartjuk. Utána pedig az ünneplés… [Hamilton] meg se próbált kapcsolatba lépni Max-szal egészen máig. Ez furcsa, nem így kellene. Ezt nem felejtjük el” – hangzottak az osztrák elégedetlen szavai.

Jövő héten azonban új verseny, új lehetőség, és a Red Bull is igyekszik továbblépni. Bár az előnyük drasztikusan lecsökkent a hétvége eseményei után, nem adják meg magukat. „Most a szezon hátralévő részére fókuszálunk. Nem akarunk visszavágót, de meg fogjuk adni a magunk válaszait a pályán” – mondta Marko, aki csapatával karöltve megpróbál nem a Mercedes módszere szerint játszani. „[Wolff] az esetet követően azonnal a versenyigazgatáshoz viharzott, hogy előadja a Mercedes verzióját. Az egy semleges hely, szóval elég zavaró volt, hogy megkísérelte befolyásolni őket” – szúrt még oda Toto Wolffnak Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: