DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Russellt frusztrálja, hogy az F1 megváltoztatta őt

Minden autóversenyzőt a győzelem hajt, mindannyian erre lettek nevelve. Előfordul azonban, hogy a tehetetlenség miatt el kell engedni az első helyről szőtt álmokat. Az F1 példája erre George Russell.

A Brit Nagydíj előtt a sajtó lelkesen felkonferálta George Russell Mercedes-szerződésének bejelentését, hogy aztán az egészből ne legyen semmi. Russellnek ugyan valóban volt egy nagy híre, a hazai nagydíjra megújult sisakfestése, de a legfőbb kérdés továbbra sem dőlt el.

A brit tehetség tavaly óta vár az előléptetésre, de Lewis Hamilton egyfutamos helyettesítésén kívül eddig nem jutott neki semmi. Jobb híján így a Williamsből sajtolja ki az utolsó csepp teljesítményt is futamról futamra – ami már a pontszerzéshez közeli helyeket jelenti  –, de többek, köztük a rivális Red Bull tagjai szerint hamarosan véget érhet Russell elkeseredett küzdelme.

A fiatal brit a bejelentés elmaradásának köszönhetően nem szabadult a jövőjét érintő kérdésektől a csütörtöki sajtótájékoztatón – melyen a Formula.hu is részt vehetett – de továbbra is tárgyilagos maradt. Próbálja függetleníteni magát bármilyen csapattól, és általánosságban fókuszálni egész 2022-re, mint új kihívásra. „F1-es pilótának lenni önmagában is mindig izgalmas. Nyilván egy olyan szezonba megyünk majd bele, ami masszív szabályváltozásokat hoz. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, egyik csapat sem. 2014-ben vagy 2009-ben sem számított senki azokra az eredményekre” – utalt Russell a sport korábbi új kezdeteire, melyek valóban új győzteseket hoztak.



Hogy a következő évben Russell is közéjük fog-e tartozni, az még mindig az F1 nagy kérdése, amire az egész világ várja a választ. Ami biztos, a Mercedes-junioron nem fog múlni. „Akárhol is kötök ki jövőre, ami versenyzőként a feladatom, az nem változik. A cél, hogy fejlesszem az autót, a csapatot, és a lehető legjobb eredményt érjem el, a maximumot nyújtva, a győzelemért küzdve. A Williams szemszögéből nézve persze ez kicsit bután hangzik, de a csapat közép-és hosszútávú célja, hogy újra az élre törjenek.”

„Akárhol is leszek a következő szezonban, 110%-on fogok teljesíteni, teljes odaadással, motiváltan. Csak nyerni akarok, semmi mást” – mondta Russell, aki a szerződéséről szóló spekulációkat le is tudta ennyivel. Gondolatait a győzelemről azonban folytatta, szerinte, bár tudat alatt mindig is kizárólag ez a célja, azért a karrierje előrehaladtával, a helyzetéhez igazodva módosítania kellett a fontossági sorrenden. „Megbékéltem azzal, hogy meg kellett változtatnom a céljaimat. 8 éves koromtól az F1-be kerülésemig ez a győzelem volt. A sikeres hétvége volt az alap; a pole-pozíció, a futamgyőzelem. Aztán, az F1-be kerülve hirtelen minden drasztikusan megváltozott.”

Russell elmondta, a beletörődés ellenére nem egyszerű nap mint nap azzal szembesülni, hogy ami egész addigi életében hajtotta, az most elérhetetlen. „Természetesen frusztráló, hogy nem kapod meg az esélyt, hogy küzdhess. De 18 másik versenyzőre is igaz ez. Vagy nem is, 17-re… 16-ra, bocsánat, hiszen az F1-ben jelenleg négy versenyzőnek van csak lehetősége a futamgyőzelemre. Ez mindenki másnak nagyon elkeserítő. Végül is ezért várjuk izgatottan a jövő évet, hátha jó és szoros versenyt hoz. Mindannyian csak kemény és fair küzdelmet szeretnénk” – foglalta össze Russell, aki szintén pozitívan fogadta a tegnap bemutatott új generációs versenyautót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: