DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Marko: Megfontolandó Russell szerződtetése

A nyári szünethez közeledve ismét a pilótakeringő válik az F1 központi témájává. Egyes helyek már elkeltek 2022-re, de akadnak még elhalászható ülések és versenyzők is.

Az egyik ilyen szabad préda becserkészésén gondolkodik a Red Bull is. A bikásoknak szezonok óta a jelenlegi világbajnoki éllovas, Max Verstappen az egyetlen állandó pilótájuk, a holland kis túlzással már három csapattársát ette meg reggelire. Mostani kollégája, Sergio Perez a negyedik, és a mexikóinak sem bebetonozott a helye a csapatban.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko éppen ezért továbbra is nyitott szemmel és füllel jár a paddockban, hogy ha Perez esetleg mégsem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, akkor hamar meglegyen a helyettese. Persze ott vannak a kisbikák, azonban egyikük sem feltétlenül az elsőszámú jelölt. Pierre Gasly újabb Red Bull-os próbálkozása kérdéses, Yuki Tsunodának pedig még főnöke, Franz Tost szerint is legalább három évig érnie kell. Marko épp ezért házon kívül is nézelődik.

George Russell a sportág egyik legnagyobb ígérete, és egyelőre úgy tűnik, szabad 2022-re. A Williamsnél lejár a szerződése, pártfogója, a Mercedes nem siet a jövőjét illető döntéssel, így a brit hivatalosan senkié a következő szezontól. Noha ő maga kijelentette, hogy hűséges a Mercedeshez, és a Williams is azt kommunikálta, hogy szívesen látják még, ha hoppon marad, három F1-es év után minden bizonnyal már valóban egy topcsapat lenne a következő állomás. Még ha ez a juniorprogramból való kiválással lenne is egyenlő.



Marko most a Motorsport-totalnak arról beszélt, ők is örömmel ajtót nyitnak Russellnek, ha úgy adódik. „Mindenképpen megfontolandó Russell szerződtetése, látva a mostani formáját” – kezdte az osztrák. De azonnal árnyalta is a képet, szerinte ugyanis elég kicsi az esély arra, hogy ez napirendre kerüljön. „Az egyetlen bökkenő, hogy ez utópia. Az, hogy a Mercedes elengedi, akkora ballépés lenne, hogy egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy megtörténjen.”

Marko szavaiból az is érződött, mintha tudna valamit. Az osztrák – többekhez hasonlóan – miden bizonnyal nem lenne meglepve, ha hamarosan bejelentés érkezne a Mercedes részéről. Arra a kérdésre ugyanis, hogy tennének-e ajánlatot Russellnek, ha nem az Ezüst Nyilaknál vezetne jövőre, határozottan válaszolta: „Ha jók az információim, ez nem releváns.”

Akár eldől-e Russell sorsa Silverstone-ban, (esetleg a nyári szünetben), akár nem, talán a várva várt előrelépés, akárcsak a Williams-es pontszerzés, nincs már messze. Hogy a Red Bullnál Max Verstappen csapattársaként mi lenne a vége, az már egy másik történet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: