DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton: A szurkolóknak köszönhető az első hely

Délelőtt még a szimulátorban dolgozott a Brit Nagydíj időmérőjét megnyerő mercedeses, aki így is a rajongók energiáinak tulajdonítja a pénteki sikert, amellyel megszakította a Red Bull szériáját.

Az első szabadedzésen még úgy tűnt, Silverstone-ban is Max Verstappen és a Red Bull tarolhat, a péntek esti időmérő második szakaszától kezdve azonban átvette az irányítást a fejlesztésekkel felszerelt Mercedesben ülő Lewis Hamilton, aki végül 75 ezredes előnnyel nyerte meg a kvalifikációt – igaz, ez a szombati sprint miatt hivatalosan még nem adódik hozzá a pole-jai számához, de így is hosszú várakozásnak vetett véget vele.

Az időmérő utáni interjú során Hamilton mindenekelőtt a brit közönséget éltette: „Egy teljes éven át hiányoltunk titeket!” – utalt a telt házra a hétszeres világbajnok. „Nagyszerű érzés telt ház előtt megérkezni a silverstone-i futamra, látjuk az energiát. Előzetesen reméltem, hogy a csapatban végzett nagyszerű munka és a rajongók energiája révén ide kerülhetünk. Szóval szerintem ez a rajongóknak köszönhető.”

hamilton-kvali-dppi-silverstone



A címvédő a Red Bull edzésen látott tempójáról beszélve azt is elárulta, hogy ma reggel még a Mercedes szimulátorában gyakorolt és igyekezett információkkal ellátni csapatát: „Nem tudom, mit csináltak odaát, de nagyon gyorsak voltak az edzésen” – mondta Hamilton a Red Bullról. „Mi viszont igyekeztünk a saját munkánkra koncentrálni és fokozatosan építkezni. Délelőtt még a szimulátorban voltam, egyfajta edzésként használva azt, hiszen először fordult elő, hogy szabad volt a péntek reggelünk. Belefektettem az időt és próbáltam mindent beleadni, nem akartam semmit kihasználatlanul hagyni.”

„Az első köröm remek volt, a második még jobbnak tűnt, de aztán elveszítettem az autó hátulját az utolsó kanyarban, úgyhogy a szívem a torkomban dobogott, ahogy átszeltem a célvonalat. De láttam a tömeget, és a 2007-es első itteni pole-omra emlékeztett. Tényleg úgy érzem, hogy nélkülük nem sikerült volna, úgyhogy köszönöm nektek!”

„Nagyon régen voltunk akár csak a közelében is ennek, és nyilván nincs jobb érzés, mint hazai pályán elérni ezt. Ez egy lépés előre. A holnapi verseny nyilván nehéz lesz, de úgy vélem, jó az autó. A munkát viszont a következő két napon kell elvégeznünk” – összegzett Hamilton.

A Mercedes másik pilótája, Valtteri Bottas alig két tizedmásodperces hátránnyal a harmadik helyet csípte el a kvalifikáción. „Ez egy jó időmérő volt annak fényében, amit a szabadedzésen láttunk, ahol nagyon gyors volt a Red Bull. Az, hogy csapatként megszereztük a pole-t, nagyon jó eredmény, és ha figyelembe vesszük, hogy a Q3 végén én mentem ki elsőnek a pályára, az én köröm is jó volt. Ez volt az időmérő, de holnap jön a sprintkvalifikáció, úgyhogy még bármi lehet. Igazából nagyon izgalmas ez, érdekes lesz látni, hogyan alakul a szombat. Remélhetőleg erős lesz a versenytempónk” – értékelt a finn pilóta.

Bottas kérdésre megerősítette, hogy bizonyos szempontból Hamiltont is segítette azzal, hogy „vágta előtte a levegőt” azzal, hogy elsőként hajtott pályára a harmadik szakasz végén – a Mercedesnél korábban elmondták már, hogy futamról futamra váltogatják, hogy éppen ki a kedvezményezett ilyen szempontból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: