DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Paddock-pletyka: Bottas pályázik Raikkönen helyére?

Noha a középpontban a Red Bull-Honda és a Mercedes harca áll, az Osztrák Nagydíj helyszínén a formula.hu érdekes pilótapiaci pletykákba is belefutott. Van köztük nagyon és kevésbé meglepő is.

Van-e válasza a Mercedesnek arra a formára, amit a Red Bull-Honda az utóbbi hetekben mutatott? A közvéleményt elsősorban ez a kérdés foglalkoztatja az energiaitalos alakulat otthonában, a Red Bull Ringen tartott dupla forduló második felvonása előtt, azonban Spielbergben már lehet hallani pilótapiaci pletykákat és spekulációkat is. Ezen a területen a legnagyobb kérdés már hetek óta ott van a levegőben: megkapja-e a behívóját George Russell a Mercedestől, hogy a Williamsnél pallérozódással töltött évek után az élmezőnyben bizonyíthasson?

russell-dppi



Hivatalos válasz még nincs, de a napokban elterjedt, hogy akár már a következő futamon, a Brit Nagydíjon megtörténhet a nagy bejelentés. Hogy stílszerű lenne, az nem is lehet kérdéses, hiszen ezáltal – ha valóban megvalósul az átigazolás – a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton mellé érkezne a szupertehetség és valóban összeállna a szigetországi álompáros. A formula.hu több, az ügy közelében mozgó forrással beszélt a spielbergi paddockban, akik egybehangzóan állítják: minden esély megvan erre, még akkor is, ha esetleg nem Silverstone-ban, hanem valamikor később történik meg a bejelentés. „Egyre több helyről halljuk, hogy az utolsó finomításokat végzik Russell új szerződésén” – fogalmazott az egyik, neve elhallgatását kérő informátorunk.

Russell lehet a kulcsember az idei pilótapiacon, az átigazolásával ugyanis Valtteri Bottas szabadulna fel, akinek nem megy jól idén, de mégis kilencszeres futamgyőztes és a turbós hibridérát szinte teljes egészében domináló Mercedesnél temérdek tapasztalatot szerzett, így lehet piaca. Kézenfekvő lenne azt gondolni, hogy Toto Wolff két pártfogoltja helyet cserél és a finn átül a Williamsbe, ahol F1-es karrierje kezdetén, 2013-tól 2016-ig dolgozott, ám itt jön egy csavar a történetben. Noha nemrégiben Bottas úgy foglalt állást, hogy nincs B terve arra az esetre, ha mennie kellene a Mercedestől, forrásaink szerint nagyon is van: az északi állítólag az Alfa Romeóval kacérkodik, ahol a honfitárs Kimi Raikkönen helye szabadulhat fel.

bottas-raikkonen-dppi

Raikkönen szerződése az évad végén lejár, ráadásul a mezőny korelnöke októberben már 42 éves lesz. „Nincs tudomásom arról, hogy mik a tervei a jövőre nézve. Amit jelenleg csinál, azzal elégedettek vagyunk, például ma is nagyon jó versenyt futott” – felelte a formula.hu-nak a veterán pilóta jövőjét firtató kérdésre Xevi Pujolar, az Alfa Romeo főmérnöke a múlt hétvégi Stájer Nagydíj leintése után. Bár a spanyol szakember nagyra értékeli a finn munkáját, a paddockban kevesen mernének fogadni arra, hogy a 2007-es vb-első folytatás mellett dönt, ráadásul a rossznyelvek szerint a csapat oldalán aggályosnak tartják azt is, hogy a versenyző sokba kerül.  

A pletykák szerint Bottas a színfalak mögött már tárgyalt is a Svájcban székelő alakulattal a lehetőségekről. Konkrétumokat nem tudni, de forrásaink szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen egy megállapodás, pláne, hogy Wolff jó kapcsolatot ápol Fred Vasseur csapatfőnökkel. Ha valami miatt mégsem jönne össze a szerződés, Bottas számára a Williams maradhatna a menekülőútvonal, az Alfa Romeo számára pedig Callum Ilott lenne a megoldás. A Ferrari pártfogoltjáról, az F2 tavalyi ezüstérmeséről mostanában derült ki, hogy Raikkönen esetleges távozása esetén lehet esélye a volán megszerzésére. A 22 éves brit Portimao után az Osztrák Nagydíj pénteki első szabadedzésén is lehetőséget kapott. A vörösök természetesen mellette lobbiznak, ugyanis – bár korábban úgy tűnt – mégsem engedték el a kezét.

gasly-dppi

A hétvége felvezetése során az AlphaTauri-Honda egyszeres futamgyőztes pilótája, Pierre Gasly is meglepte a közvéleményt, amikor bedobta: legalább két helyről kapott ajánlatokat 2022-re. Nem tudjuk, hogy a szándék mennyire komoly, de a spielbergi paddockban hallott pletykák szerint a McLaren és az Alpine puhatolózott a francia pilótával kapcsolatban. Papíron mindkét gárdának szilárd a versenyzői felállása, a valóságban viszont egészen más kép rajzolódik ki. A wokingiaknál Daniel Ricciardónak nem nagyon megy a beilleszkedés, ami az eredményein is meglátszik és emiatt állítólag a csapat társtulajdonosai sincsenek elragadtatva. A franciák egyébként is érdeklődtek a gall pilóta iránt: Esteban Ocon új, hároméves szerződése azt sugallja, hogy ott már nincs lehetőség, ám a csapatvezetést állítólag aggasztja Fernando Alonso helyzete. A spanyol egyelőre lelkesnek mutatkozik, de ha minden igaz, a gárdánál nincsenek teljes mértékben meggyőződve arról, hogy a kétszeres világbajnok nem unja meg az egészet. 

Noha mindkét esetben vészforgatókönyvként jöhet számításba Gasly, az FIA pénteki sajtótájékoztatóján Franz Tost érdekes kijelentést tett, amikor a pilóta év végén lejáró szerződéséről kérdezték: „Sajnálom, de a szerződések tartalmáról nem beszélhetek. Csak annyit mondhatok, hogy remélhetőleg velünk lesz jövőre is” – hangzottak a szakvezető kétségkívül elgondolkodtató szavai.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: