DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rosberg: Hamilton túl könnyen adta az első helyet

A 2016-os világbajnokot nagyon meglepte Lewis Hamilton szokatlanul gyenge védekezése a Francia Nagydíj hajrájában. Nico Rosberg szerint a brit ász ezúttal túl könnyen adta magát, túl puha volt.

Le Castellet-ben az izgalmas rajt után, amikor is Lewis Hamilton megelőzte az első kanyarban hibázó Max Verstappent, kissé unalmas mederben csordogált a Francia Nagydíj, ám a bokszkiállások meghozták a változást. Max Verstappennek sikerült az elévágás és egy korábbi kerékcserével Lewis Hamilton elé került, átvette a vezetést és magabiztosan tartotta is az egyenesekben látványosan szárnyaló Red Bull-Hondával.

A Red Bull azonban úgy érezte, nem biztos, hogy a kemény keverék elég lenne a befutóig, ezért az élmezőnyből (és szinte a teljes mezőnyből) egyedüliként az első helyről kiállt egy újabb kerékcserére, vállalva azt is, hogy így csapattársán kívül mindkét Mercedest a pályán kell megelőznie a célig.

Ez a frissebb abroncsokkal is óriási kihívást jelentett, de az utolsó előtti körben sikerült utolérnie az ekkor vezető Hamiltont és a hosszú egyenes végére meg is előzte. Az addigra teljesen elkopó abroncsokkal küszködő brit nem tanúsított nagy ellenállást és kénytelen volt beletörődni a második helyezésbe. De hogy látta a versenyt egykori nagy riválisa, Nico Rosberg?

Rosberg szerint furcsa, hogy Hamilton ilyen könnyen adta magát ebben a csatában, ami a győzelmet döntötte el


„A rajt után az első kanyarban egyértelmű, hogy Max túl nagy kockázatot vállalt, túl nagy tempóval akart befordulni. Valószínűleg nem számolt azzal, hogy azon a ponton éppen 40 km/órás szél fújt a pályán. Ilyenkor pedig bármikor előfordulhat, hogy túl kevés a tapadás és az autó nem fordul be. Ez a holland hibája volt, utána azonban ő is és a Red Bull istálló is csodálatos munkát végzett. A Mercedes pedig ritka, de egyértelmű hibát vétett” – mondta el véleményét Nico Rosberg a Sky Sports adásában.

„A győzelmet eldöntő csata számomra egészen furcsa volt. Lewistól teljesen szokatlan, hogy nem is próbálta becsukni a kaput az előzésnél Verstappen előtt. Általában Lewis az egyik legjobb harcos a mezőnyben, de engem meglepett, hogy ezúttal meg sem próbált normálisan védekezni, keményebben, de legalább megpróbálni jóval később fékezni. Valahogy azt éreztem, hogy Hamilton ezúttal túl puha volt ebben a csatában, be kellett volna csuknia azt a nyomorult kaput. Az is látszik, hogy most, hogy egyre inkább a Red Bull kezd uralkodni és megszűnt a korábbi dominancia, a Mercedes hibát hibára halmoz. Újra kell gondolniuk mindent, ha azt akarják, hogy bármi esélyük legyen még idén” – tette hozzá Rosberg.

Valóban elfért volna jóval több keménység Hamilton részéről a győzelemért folytatott csatározásban Verstappen ellen?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: