DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Power Rankings: Hamilton nincs az első 3-ban

A pilóták 2021-es teljesítményét futamonként értékelő sorozatunkban idén először két kerek tízest is kiosztottunk, Lewis Hamilton pedig második nagy bakijával leszorult az összetett dobogóról is.

A Formula Podcast futamértékelő sorozatában az állandó stáb és a meghívott vendégek nem csupán a versenyhétvégék legemlékezetesebb mozzanatait és egyéni teljesítményeit idézik fel, hanem egyúttal a mezőny mind a 20 tagjának aktuális teljesítményét is értékelik 1 és 10 közötti skálán, melyen a végeredmény mellett az időmérős teljesítményt, a körülményeket, az esetleges műszaki nehézségeket, a pilóták által bemutatott manővereket és az autójuk által biztosított lehetőségeket is figyelembe veszik.

A bakui hétvége értékelése során idén először két kerek tízest is kiosztottunk: a győzelmet óriási balszerencsével elveszítő Max Verstappen és az Aston Martinnal szenzációs produkciót bemutató Sebastian Vettel egyaránt ezt a pontszámot érdemelte ki, míg mögöttük csak egy paraszthajszállal maradt el a 9,5 pontra értékelt Pierre Gasly. A skála másik végén a mezőnyben elsüllyedő Valtteri Bottas és a futam végén saját csapattársát is veszélyeztető Nyikita Mazepin található 4-4 egységgel.

A bakui pontszámok:

baku-1



Ami az összesített sorrendet illeti, az élen továbbra is a világbajnoki pontverseny éllovasa, Max Verstappen áll, megelőzve a középmezőny idei legnagyobb vasárnapi, illetve legnagyobb szombati menőjét, Lando Norrist és Charles Leclerc-t. Pierre Gaslyt konstans jó teljesítménye és szenzációs bakui produkciója a negyedik helyre repítette fel, míg Lewis Hamilton idei második komoly hibája után az ötödik pozíciót foglalja el. A hétvége legnagyobb előretörője az összetettben öt helyet javító Sebastian Vettel, a legnagyobb mélyrepülője pedig az ugyanennyit zuhanó Valtteri Bottas volt, de listánk „középmezőnye” nagyon szoros, hiszen a 8. Russellt és a 16. Bottast kevesebb, mint 9 tized pont választja el egymástól.

A Formula Podcast Power Rankings állása:

baku-2

A számok esetében a piros szín a korábbi átlaghoz képest rontást jelent, a lila javítást, a kék pedig azt, hogy nem változott az átlag – a nyilak a legutóbbi helyezéshez képest a változást jelölik.

Emellett hoztunk egy harmadik táblázatot is, mely a legjobb formában lévő versenyzők sorrendjét ismerteti: itt az utolsó négy verseny produkcióját vesszük figyelembe, méghozzá súlyozottan: a legutóbbi számít a legtöbbet, a néggyel ezelőtti a legkevesebbet. A listán egy-két meglepetés is található, különösen Giovinazzi 10. helye, illetve Ricciardo 16. pozíciója szúrhat szemet.

A versenyzők formája az elmúlt 4 futam alapján:

baku-3

A bakui hétvége pontozását az indoklásokkal együtt meghallgathatod a Formula Podcast alábbi adásában – ha csak erre a részre vagy kíváncsi, azt 01:09:17-től hallhatod. Ha van kedved beszélgetni a témákról, és szeretnél része lenni egy barátságos, egymást és az ellenvéleményt tiszteletben tartó közösségnek, csatlakozz a Formula Podcast Facebook-csoporthoz!

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: