DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton: El sem hiszem, hogy száznál járok

Újabb jelentős mérföldkőhöz ért a barcelonai időmérőn a Mercedes britje a századik rajtelsőségével – pedig egészen a Q3-ig hátrányban volt. Bottas szerint apróságon múlt a pole-ja.

Izgalmasan és szorosan alakult a Spanyol Nagydíj kvalifikációja, amelynek végén Lewis Hamilton örülhetett a rajtelsőségnek – méghozzá karrierje során századik alkalommal: ő lett az első pilóta a Formula-1 történetében, aki elérte ezt a három számjegyű mérföldkövet. Az időmérő után Pedro de la Rosának adott interjújában így beszélt minderről a Mercedes versenyzője:

hamilton-pole-barcelona-dppi



„El sem hiszem, hogy száznál járok. Ez mind azoknak a férfiaknak és nőknek köszönhető, akik a gyárban dolgoznak, és folyamatosan emelik a lécet és sosem adják fel. Amilyen támogatást kapok… álomszerű, hogy ezekkel a srácokkal dolgozhatok, elképesztő utazáson vagyunk túl. Ki gondolta volna 2012 végén, amikor úgy döntöttünk, hogy összeállunk, hogy száz pole-ig jutunk? Szóval nagyon hálás vagyok. Mámorító érzés, mintha csak az elsőm lenne.”

Pedig Hamilton az első két etapban még csapattársa, Valtteri Bottas és a Red Bull-os Max Verstappen mögött állt – a brit szerint ennek egy időmérő előtti beállítás-változtatás volt az oka: „Kicsit ideges voltam az esetleges változtatások miatt az időmérő előtt. Mindig próbálunk javítani az autón, de ez mindig némi kockázatot is jelent, hiszen a versenyt is észben kell tartanunk. Szóval változtattunk egyet, de amint kimentem, éreztem, hogy rosszul döntöttünk. Végső soron az én döntésem volt, de nagyon kemény volt meghozni. Ezért voltam végig lemaradásban az időmérőn. Itt-ott próbáltam kicsit változtatni, hogy emeljem a tempót, és a Q3-as első köröm volt a legjobb az egész edzésen, ami nagyszerű. Próbáltam még javítani a következő körömön is, de nem tudtam tartani.”

A másik Mercedesszel Bottas csak a harmadik lett – Verstappen ékelődött be a hétszeres világbajnok és a finn közé –, de az ő hátránya is alig egy tizedmásodperc volt Hamiltonnal szemben: „Elég szoros volt ez az időmérő, harcban voltunk a pole-pozícióért. A Q3-ban az első próbálkozások voltak a gyorsabbak, s a 10-es kanyarban egy kicsit megindult alattam az autó, így ott benne maradt néhány tized. Ma ennyin múlt egy pole-pozíció. De nagyon erős a csomag, szóval jó csatára számíthatunk holnap” – mondta el Bottas, aki bizakodó a versenyt illetően, és roppant szoros csatára számít a Red Bullok ellen, így elmondása szerint a gumikezelésnek és a bokszkiállásnak is kiemelt jelentősége lesz vasárnap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: