DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

„Hamilton hibáit domináns autója fedte el eddig”

Az elmúlt években sokan a hibátlan vezetéssel azonosították Lewis Hamiltont. Van, aki szerint azonban ezt csak domináns autójának köszönhette, mert amint nyomás alá helyezik, sűrűn hibázik.

2021-ben megtörni látszik a Mercedes egyeduralma a Formula-1-ben, az elmúlt hét évben ugyanis nem igazán sok alkalommal fordult elő, hogy Lewis Hamiltonnak és a Mercedesnek igazán nagy kihívással kellett szembenéznie. Az egykori F1-es pilóta, Jan Lammers azonban rámutatott, hogy amikor viszont nyomás alá helyezik a britet, rendre hibát követ el.

Példaként legtöbben a 2019-es, esős Német Nagydíjat szokták felhozni, ám az elmúlt hétvégén, Imolában nagyon kellett igyekeznie Max Verstappen után és egy lekörözésnél egymás után két hibát is vétett, összetörte a Mercedes elejét és csak a biztonsági autónak, illetve a piros zászlónak köszönhette, hogy később remek versenyzéssel a második helyre visszazárkózhatott.

Lammers szerint, amikor Hamilton nyomás alatt van, egészen gyakran hibázik


„Egyáltalán nem ritka eset, amikor nem egy igazán domináns autó van alatta. Lewis Hamilton jóval gyakrabban követ el hibákat ilyen helyzetben, mint amikor nem hibázik. De az utóbbi időszakban nem volt rákényszerítve, hogy mindent kisajtoljon, apróbb hibái miatt pedig nem kellett bűnhődnie, mert állandóan a mezőny legjobb autóját vezethette, ő pedig élt a lehetőséggel” – magyarázta Jan Lammers a RacingNews365 hasábjain.

„Hamiltonnál gyakran előfordult már, hogy az igazán fontos pillanatokban remekül odatette magát, de Imolában most ismét láthattuk, hogy ő sem érinthetetlen, ha ilyen körülmények között kell bizonyítania. Ha nem hibázott volna, akkor sem győzött volna, Verstappen kontrollálta a versenyt. Egészen kiváló rajtot vett, mind a reakcióidő, mind a rajtolás végrehajtását tekintve.”

„Kiharcolta az első kanyarban, hogy az élre kerülhessen, utána pedig kiválóan ment. A Red Bull-pilóta pontosan tudta, mennyire fontos lesz a jó rajt és azonnal láthattuk is, ahogy elszakad Hamiltontól” – tette hozzá a holland szakértő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: