DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Adatok: Az összes Mercedes-motoros csapat sokat veszített

A Bahreini Nagydíj időmérő edzését követően Lewis Hamilton arra panaszkodott, hogy a szabályokat egyértelműen a Mercedes ellen hozták. Egyáltalán nem csak a gyári istálló veszített sokat.

A tesztnapok és a bahreini hétvége után a szakemberek egységes álláspontja szerint a Red Bull-Honda egészen biztosan utolérte, talán kevéssel meg is előzte az eddig domináló Ezüst Nyilakat, Max Verstappen pedig mindig képes annyi extrát kihozni az autóból, hogy ezzel már a Mercedes előtt járjanak.

Bár a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton jobb stratégiával, némi szerencsével és egy azóta is véleményes büntetés kilátásba helyezésével maga mögött tartotta Max Verstappent, az időmérő edzésen és a futamon is a Red Bull-Honda kisebb technikai hibája ellenére is gyorsabb volt, mint bárki más a mezőnyből.

Látványosan buktak a Mercedes-motoros csapatok tavalyhoz képest


A Motorsport.com szakoldal elvégezte a számításokat és az időmérő edzésen megtett körök legjobbját összevetette a tavalyiakkal. Ebből arra is fény derült, hogy Hamilton tévedett, amikor azt állította, az FIA szándékosan ellenük hozta az új szabályokat, ugyanis nem csak a gyári Mercedes lassult drasztikusan, hanem mindegyik olyan istálló, amit a német gyártó látott el tavaly is erőforrásokkal. A McLarent ezért ne is vegyük egy kalap alá a másik három gárdával, mivel a wokingiak tavaly még Renault-motorral versenyeztek.

A Williams és az Aston Martin is több, mint két másodpercet veszített a tavalyi átlagához képest. A legkisebb veszteséget a Ferrari könyvelhette el, de ne feledjük, hogy tavaly annyira gyengén teljesítettek a vörösök, hogy onnan bőven volt hova fejlődni, a Scuderia megúszta fél másodperces veszteséggel.

Az adatokból látszik, hogy a Red Bull, a McLaren és az Alpha Tauri is remekül alkalmazkodott az új szabályokhoz, a Haas nemigen nyúlt az autójához, ezért utolsók a listán. Az Alfa Romeót is dicséret illeti a második legkisebb veszteség láttán, de Raikkönenék autójával ugyanaz a helyzet, mint a gyári Ferrarival, hogy a jelentősen megerősödő, tavaly rendkívül gyenge Ferrari-erőforrás is benne van, hogy ők jóval kevesebbet veszítettek.

Ennyit veszítettek a köridejükből az egyes csapatok tavalyhoz képest:

Ferrari - 0.541 mp
Alfa Romeo - 1.217
Red Bull Racing - 1.319
AlphaTauri - 1.361
McLaren - 1.385

Alpine - 1.832
Williams - 2.022
Mercedes - 2.121
Aston Martin - 2.279
Haas - 2.338

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: