DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Aki nyer az idénynyitón, nem nyerhet bajnokságot?

Nem biztos, hogy a legjobb ómen megnyerni a nyitófutamot, az utóbbi években ugyanis rendre nem az a pilóta lett a világbajnok, aki az első versenyen győzni tudott. Hamilton különösen gyengélkedett.

A brit ász elmúlt évekbeli dominanciáját figyelembe véve különösen furcsa adat, hogy az utóbbi tíz esztendőben mindössze egyetlen egyszer sikerült győzedelmeskednie az évad első futamán, egyébként pedig hat különböző futamgyőztest avathattunk az általában Melbourne-ben megrendezett idénynyitókon. Tavaly a vírushelyzet miatt teljesen megbolygatott szezonban végül Ausztriában kezdhették meg a bajnokságot a pilóták.

Lewis Hamiltont azonban nem sűrűn fogadja kegyeibe a sors az első versenyeken, az utóbbi tíz évben csak egyszer, 2015-ben sikerült diadalmaskodnia Melbourne-ben. Idén sem Ausztráliában méretik meg magukat először, hanem Bahreinben, ismét a járvány szólt közbe.



Utoljára Nico Rosberg vitte véghez azt a bravúrt, hogy az első futamon és a világbajnoki összetettben is sikerült nyernie ugyanabban az évben, ez 2016-ban sikerült neki. Egyébként Hamiltonon és Rosbergen (a németet 2014-ben is elsőként intették le) kívül nyert nyitófutamot Valtteri Bottas (2), Sebastian Vettel (3), Kimi Raikkönen és Jenson Button is.

A Mercedes itt is kiemelkedik, a hibridéra beköszönte óta az idény első futamát 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2019-ben és 2020-ban is sikerült megnyerni Rosberg, Hamilton és Bottas vezetésével. Hogy mikor nyert utoljára nem Mercedes-, vagy Ferrari-pilóta? 2013-ban, Kimi Raikkönen vezette győzelemre a Lotust. Ezt a hegemóniát törheti meg most reális eséllyel Max Verstappen a Red Bull-Hondával, bár sokak szerint a Mercedes ismét csak altatott és a hétvégén újra begyújtja a rakétákat.

A nyitófutam győztesei az utóbbi tíz évben:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: