DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ferrari: Időbe telik Sainz beilleszkedése

Mattia Binotto, a Scuderia csapatvezetője nem számít rá, hogy már az idénykezdetre tökéletesen elsajátít minden új szerzeményük, köszönhetően az erősen limitált tesztlehetőségeknek.

Carlos Sainz a McLarennél töltött két idény után érkezik meg a Ferrarihoz a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel helyére. Mivel a 2021-es szezon előtt mindössze egy háromnapos tesztet rendeznek a mezőny számára Bahreinben, a spanyolnak csupán másfél napja lesz megismerkedni az SF21-essel. Éppen ezért rendezett a Scuderia egy monstre privát tesztet néhány hete Fioranóban, ahol többek között épp Sainz beilleszkedésén volt a hangsúly. Ennek ellenére Mattia Binotto szerint új szerzeményüknek idő kell még majd, hogy mindent teljesen megszokjon a csapatnál – igaz, így is gyors fejlődésre számít tőle:

sainz-ferrari-teszt-1



„A háromnapnyi tesztelés nagyon rövid idő. Tudjuk, hogy Carlosnak kihívást fog ez jelenteni” – idézi Binottót a Motorsport.com szakoldal. „Ezért szerveztünk némi körözést régebbi autókkal Fioranóban. Úgy vélem, minden egyes a mi autóinkkal megtett kilométer fontos számára ahhoz, hogy beilleszkedjen a csapatba és megismerkedjen a folyamatainkkal. Azt kell mondani, Carlos már most fejlődött és elég jól beilleszkedett. Jók voltak az autóról a mérnököknek adott visszajelzései, emellett szerintem a pályán mutatott tempója is napról napra javult.”

„Persze még szüksége lesz némi időre. Nem számítunk arra, hogy teljesen beilleszkedik a szezon kezdetére, de ismétlem: minden egyes nap fontos lesz. Úgy gondolom, készen fog állni az idénykezdetre, ha nem is százszázalékosan, de közel hozzá. Elvégre nem egy újoncról van szó, hanem egy profi pilótáról, akinek van már néhány F1-es évad a háta mögött. Biztos vagyok benne, hogy remekül fogja kezelni a helyzetet és készen fog állni.”

Binotto nemrég arról is beszélt, hogy a pilótáknak a csapat érdekeit kell a sajátjaikkal szemben előtérbe helyezniük, így egymással csak biztonságos módon vívhatnak csatákat. Sainz részben ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy vele biztosan nem lesz belviszály, most pedig a másik ferraris, Charles Leclerc is úgy nyilatkozott, hogy jól kijön a spanyollal, és maguktól is tudják, mi a dolguk:

„Szerintem ez egy olyan kompromisszum, amit nekünk magunknak kell megtalálnunk” – olvashatók a monacói szavai az F1i.com hasábjain. „Teljesen világos számunkra, hogy a csapatot kell hajtanunk előre, de amúgy is mindig ez a helyzet. Carlos le akar győzni engem, én pedig őt, de amint a pályán vagyunk, igyekszünk óvatosak lenni, valahányszor egymással csatázunk, mindig azt szem előtt tartva, mit tehetünk, hogy a csapatnak jobb legyen. Szerintem a legfontosabb, hogy el tudjuk választani, hogy mi történik a pályán és azon kívül, és amikor kiszállunk az autóból, megpróbáljuk együtt fejleszteni az autót, de ugyanez igaz bizonyos szempontból az autóban ülve, például a stratégiával, és így tovább. Van egy egyensúly, amit minden csapattársnak meg kell találnia. Carlos rendkívül versenyképes, de ahogy korábban elmondta, a csapat érdekeit képviselni érkezett ide, ahogy én is. Szóval okosnak kell lennünk ilyen tekintetben.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: