DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Alonso előre tudhatta: Óriásit dobhat 2022-ben az Alpine

Nemrég megtudhattuk, hogy az idei évre semmit nem fejlesztett a Renault az erőforrásán, ez pedig komoly hátrányt jelenthet. De előregondolkodnak, 2022-ben jöhet a szupererős motor.

Mindenki taktikázik és megosztja figyelmét az idei és a jövő szezon között, amikor is óriási szabályváltozások lépnek életbe és ezzel alaposan felborulhat az évek óta nagyjából bebetonozott erősorrend. A Renault elismerte, hogy hozzá sem nyúlt a tavalyi erőforráshoz és az idei motor egy az egyben megegyezik majd a tavalyival. Mivel a többi rivális azonban bevallottan fejlesztette egységét, így Fernando Alonso és Esteban Ocon hátrányban lesznek motorerő tekintetében.

Annyira azonban mégse sajnáljuk az Alpine F1 istállót, mivel a franciák már előregondolkodtak és minden erejükkel egy bivalyerős 2022-es erőforrás megalkotásán fáradoznak, külön a jövő évi szabályokhoz tervezve az egységet. Úgyhogy nagyjából az lehet a jövőkép, hogy az idei év némileg vergődés lesz az Alpine számára, ám 2022-ben nagyot villanthatnak a franciák. A kétszeres világbajnok spanyol pilóta már tavaly megmondta, hogy 2021-től semmi jót nem vár, de ’22 már az ő évük lesz. Ő előre tudhatta.

Alonso az első pillanattól arról beszélt, hogy idén még semmi jóra ne számítsunk, de majd jövőre


A motorfejlesztésért felelős technikai igazgató elismerte, ez az év nem igazán érdekli őket, ellentétben a jövő szezonnal. „A 2021-es erőforrás nem fogja tükrözni azt, mi fog történni 2022-ben és ’23-ban. Még jócskán a tavalyi évet írtuk, amikor meghoztuk a döntést, hogy mindent 2022-re teszünk fel, a fejlődés pedig egy évre rá tovább folytatódhat” – nyilatkozta Rémi Taffin a Motorsport.com szakoldalnak.

„Jövőre befagyasztják a motorfejlesztést, de jó ideje azon dolgozunk, hogy arra az időpontra a lehető legkiválóbb erőforrást alkossuk meg, nem kell a következő évre gondolnunk a befagyasztás miatt. A létező összes forrásunkat a jövő évi motor minél jobbá tételére helyeztük át, a ’23-ra szánt erőket is előrébb hoztuk.”

„A Mercedes-erőforrásának alapkoncepciójára épül a mi új motorunk is, a forradalmian új motor megalkotásáról már jó egy évvel ezelőtt döntöttünk. De mivel itt a hosszú távú döntéseken is nagyon sok múlik, úgy gondolom, nem döntöttünk rosszul egy éve, hogy ezt a szezont beáldoztuk a következőkért” – mutatott rá Taffin.

Átugorható-e a Mercedes egy ilyen döntéssel, vagy hiába a nagy reménykedés, 2022-ben is az Ezüst Nyilak lesznek az élen?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: