DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Red Bull szövetségre léphet az Alfa Romeóval

Fordult a kocka, az energiaitalos istálló hamarosan a Honda segítségével megépített saját erőforrásait használja a Formula-1-ben. De mi akadályozná meg a kapcsolatot újabb partnerekkel?

A hibridéra beköszönte óta, az előző évtized közepétől folyamatos probléma volt a bikák számára, hogy milyen motorokkal szerelje saját, illetve fiókcsapata autóit. A Renault képtelen volt tartani a lépést a Mercedesszel, majd később a Ferrari és a Honda is egyértelműen erősebbé vált. Aztán a franciák felzárkóztak, a Ferrari pedig lemaradt a motorerő tekintetében.

A Red Bull meghúzta, amit kevesen feltételeztek volna korábban, 2018 nyarán az akkor még szinte semmit fel nem mutató japán gyártóval szerződtek le (miután úgy érzékelték, hogy a Toro Rosso oldalán egyértelműen fejlődési pályára állt a Honda és ez valóban így is történt). 2021 végén azonban a Honda kivonul a száguldó cirkuszból.

Némi fejtörés után az energiaitalosok úgy határozták, hogy saját maguk készítik majd erőforrásaikat, természetesen a Hondától kapott koncepció alapján. Joe Saward újságíró pedig már azt fejtegeti, hogy a szövetségi rendszerek teljesen át is alakulhatnak. Például a jelenleg még a Ferrarihoz ezer szállal kötődő (de az együttműködéssel tavaly felettébb elégedetlen) Alfa Romeo is Red Bull-motorokra válthat a jövőben. De más csapatok is szóba jöhetnek.

Eddig a Red Bullnak szabták a feltételeket, most fordulhat a helyzet


„A következő években a Red Bull is egy gyártóvá válik, aki eladhatja motorjait más csapatoknak is. 2021-ben még Hondának hívják ezt az erőforrást, de a későbbiekben lehet akár Audi, vagy Alfa Romeo is a neve, kivéve, ha a Honda külön megtiltja ezt a bikáknak” – írta le véleményét Saward az Autoweek.com hasábjain.

„Előbb-utóbb az Alfa Romeo kontraktusa véget ér a Sauberrel, jelenleg pedig lássuk be, túl sok marketingelőnnyel nem jár számukra ez a vergődés a Ferrari-motoros Sauber átnevezésével. Már egy éve folyamatosan a rajtrács végén találhatjuk őket. Ha a Red Bull erőforrásait vásárolnák meg, aránylag kevés pénzért hozhat nekik sok profitot és több istálló ellátása a Red Bull számára is előnyös lehet.”

„Léteznek persze más lehetőségek is, ezek egyike az Aston Martin. Velük eleve jó a viszony, évekig együttműködtek az energiaitalosokkal, jó kapcsolatot ápolnak. Ők is könnyen lehet, hogy érdeklődni fognak az új motor iránt, amit esetleg át is nevezhetnek (megfelelő összegért) Aston Martinná” – tekintett előre a szakértő.

Valóban lehetséges ilyen forgatókönyv?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: