DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappen rajt-cél győzelmével zárult a szezon

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a Red Bull pilótájának idei második sikere az F1-es Abu Dhabi Nagydíjon: a holland kényelmesen tartotta maga mögött Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont.

A lemenő Nap fényénél startolt el a 2020-as Formula-1-es szezon utolsó futama, az Abu Dhabi Nagydíj. A pole-ból idén először Max Verstappen várhatta a piros lámpák kialvását, s a start után simán meg is őrizte a vezetést Valtteri Bottas és Lewis Hamilton előtt – sőt, mögöttük sem igazán történt változás, az év talán legtisztább rajtját produkálta a mezőny: Lando Norris, Alexander Albon és Carlos Sainz sorakozott az első hármas nyomában. Csatát egyedül a kilencedik-tizedik helyen láthattunk az első körökben Pierre Gasly és Esteban Ocon között: az Alpha Tauri franciája visszavette a rajtnál elbukott helyét renault-s honfitársától.

verstappen-abudhabi-redbull-futam



A hatodik körben Albon megelőzte Norrist, míg nem sokkal később mögöttük Lance Stroll ment el Danyiil Kvjat mellett – mindkét manővernek jelentősége volt a McLaren és a Racing Point között a konstruktőri bronzért zajló csata tekintetében. Annak pedig pláne, hogy a rajthelybüntetése miatt a mezőny végéről induló, de szépen zárkózó Sergio Perez autója megadta magát a tizedik körben. Emiatt VSC-fázis lépett életbe, amit a mezőny jelentős része kihasznált kerékcserére: Verstappen, Bottas, Hamilton és Albon is reagált, az első tízből egyedül Daniel Ricciardo és a két Ferrari maradt a kezdeti abroncsokon.

Mivel Perez autóját lassan vitték csak el, a valódi safety car is pályára hajtott, a 14. körtől viszont újra versenytempóban folytatódhatott a körözés, idő közben már villanyfényes éjszakai körülmények között. Az élbolyban nem változott a helyzet, Verstappen néhány kör alatt újra három-négy másodpercre növelte a fórját a Mercedesekkel szemben, hátrébb pedig az szolgáltatta az izgalmakat, ahogy Carlos Sainz vezetésével többen átlépték a használt gumikon közlekedő Ferrarikat. Viszont épp a McLaren spanyolja az, akit majd vizsgálni fognak a leintés után: Sainz a kelleténél lassabban hajtott be a bokszba a kiállása előtt, hogy a szerelőknek legyen idejük végezni Norris kerékcseréjével.

Verstappen idő közben hét-nyolc másodpercre hizlalta az előnyét az első helyen, és Bottas is kényelmes három szekundumos távolságra került Hamiltontól, míg az üldözőknél is helyreállt az eredeti sorrend azt követően, hogy utolsóként Ricciardo is megejtette a maga kerékcseréjét a 40. körben – és ezzel is csak a két McLaren került elé.

A végéig már nem is történt változás: Verstappen kényelmes előnnyel húzta be idei második, összességében pedig tizedik győzelmét a Red Bull-lal. Bottas lett a második, s ezzel az összetettben is ezt a pozíciót zsebelte be, míg Hamilton harmadik hellyel zárta világbajnoki évét. Albon idei egyik legerősebb versenyét futva, a végén Hamiltonhoz is közelítve negyedik lett, megelőzve a Norris, Sainz sorrendben befutó McLareneket – ezzel a wokingiak a spanyol esetleges büntetésétől függően egyelőre megszerezték a csapatok között a harmadik helyezést. Ricciardo a leggyorsabb kört is megfutva hetedik helyen búcsúzott a Renault-tól, s ezzel Perez kiesése ellenére sem érte utol a mexikóit a vb-negyedik helyért folyó csatában, míg az első tízbe Gasly, valamint az utolsó körig harcoló Ocon és Stroll fért még be. Sebastian Vettel 14. hellyel – csapattársa, Charles Leclerc mögött – zárta ferraris karrierjét (a legjobb Ferrari-motoros autó egyébként az alfás Kimi Raikkönen lett).

A futam végeredménye:

1. Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 1:36:28.645
2. Valtteri Bottas MERCEDES +15.976s
3. Lewis Hamilton MERCEDES +18.415s
4. Alexander Albon RED BULL RACING HONDA +19.987s
5. Lando Norris MCLAREN RENAULT +60.729s
6. Carlos Sainz MCLAREN RENAULT +65.662s
7. Daniel Ricciardo RENAULT +73.748s
8. Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA +89.718s
9. Esteban Ocon RENAULT +101.069s
10. Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES +102.738s
11. Daniil Kvyat ALPHATAURI HONDA +1 kör
12. Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 kör
13. Charles Leclerc FERRARI +1 kör
14. Sebastian Vettel FERRARI +1 kör
15. George Russell WILLIAMS MERCEDES +1 kör
16. Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 kör
17. Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES +1 kör
18. Kevin Magnussen HAAS FERRARI +1 kör
19. Pietro Fittipaldi HAAS FERRARI +2 kör
Kiesett:    
  Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: