DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen ezt a versenyt szombaton nyerhette meg

Teljesen váratlanul, sokkal jobb gumikezelésének köszönhetően megszakította a Mercedes győzelmi sorozatát Max Verstappen Silverstone-ban. A futamot azonban valószínűleg tegnap döntötte el.

A Formula-1 mindig is csapatsportág volt, erről Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is tudna beszélni. Az idén eddig feltűnően domináló Mercedesek a második silverstone-i futamon beleszaladtak a késbe, senki nem számított erre a múlt héten látottak, illetve a tegnapi időmérő edzés után.

Közel egy másodpercet vert a komplett mezőnyre a bajnoki címvédő istálló, ám közben az egyik élversenyző, Max Verstappen kemény keverékű abroncsokkal jutott be a Q3-ba. Végső soron, utólag most már láthatjuk, ez a stratégiai döntés hozta meg a holland számára a futamgyőzelmet, meg persze az, hogy a Red Bull rettentően jól bánt a kemény abroncsokkal.

A Red Bull remekül kifundálta ezt a kemény abroncsos stratégiát


Az egykori Formula-1-es versenyző, az azóta kommentátorként dolgozó Robert Doornbos külön kiemelte a Ziggo Sport stúdiójában a leintés után, hogy természetesen hatalmas gratuláció jár Max Verstappennek, de legalább ekkora elismerés illeti a csapatot, leginkább azt a stratégiai főnököt, aki tegnap kitalálta, hogy a holland mindenkit lepjen meg és kemény keverékkel rajtoljon. Bevált, a negyedik rajtkockából simán győzött.

„Annak az embernek tessék ajánlani a mai győzelmet. Annak a stratégának, aki szombat délután kieszelte, hogy mindenképpen a kemény keveréken próbáljon meg rajtolni ma Verstappen. Ez ismét bebizonyította számunkra, hogy a Formula-1 nagyon is csapatsportág.”

„Csak az a kérdés, hogy vajon valóban a stratégia volt a leginkább döntő, vagy Verstappen más taktikával is megnyerte volna a versenyt. Az egyértelműnek tűnt, hogy valami mást kell csinálniuk, mint a Mercedes, mivel a német gyári istálló normális esetben túlságosan gyors. A látottak alapján viszont nem zárom ki azt sem, hogy ha a sárga oldalfalú gumin rajtol Max, akkor is nyerhetett volna” – ecsetelte véleményét Robert Doornbos.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: