DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Stájer Nagydíj – A rajtrács

Akárcsak egy hete, ezúttal is egy Mercedes, egy Red Bull és egy McLaren indul az első három helyről Spielbergben, a Ferrarik pedig ismét a mezőny közepén – íme, a második 2020-as futam rajtfelállása.

A Formula-1 történetében először egy szezonon belül két versenyt rendeznek ugyanazon a pályán, ráadásul mindössze egy hét különbséggel, a szombati esős időmérőnek köszönhetően azonban így is vannak bőven eltérések a múlt heti Osztrák és a mostani Stájer Nagydíj rajtrácsa között. Az azonban nem változott, hogy ismét egy-egy Mercedes, Red Bull és McLaren foglalta az első három rajtkockát, ám ezúttal Lewis Hamiltoné a pole-pozíció, mellőle Max Verstappen indul (a holland múlt héten épp a brit utolsó pillanatos büntetése révén került az első sorba), míg a harmadik pozícióban Carlos Sainzt láthatjuk majd. A múlt heti pole-os és győztes, Valtteri Bottas a negyedik helyről rajtol.

f1-spielberg-rajtracs-dppi



Jelen sorok írásáig, azaz szűk három órával a start előtt összesen három pilótát sújtottak rajthelybüntetéssel. Közülük Lando Norrist már pénteken hátrébb sorolták három hellyel, miután sárga zászló hatálya előzött az első edzésen, így a múlt héten dobogós brit a hatodik helyett a kilencedik kockából fog indulni. Charles Leclerc az időmérőn tartotta fel Danyiil Kvjatot, a monacói is három helyet veszített, így ő a 11. helyett a 14. kockába fogja majd leparkolni a Ferrariját. Végezetül pedig Antonio Giovinazzi részesült öthelyes hátrasorolásban váltócsere miatt – igaz, az olasz csak egy pozíciót bukik, hiszen eleve 19.-ként kvalifikált.

Viszont elképzelhető még változás, ugyanis egészen friss hír, hogy az FIA vizsgálja a Haast, az amerikai istálló ugyanis megszegte a parc fermé-szabályt Romain Grosjean autója esetén. Bár a francia nem futott mért kört, azzal, hogy kihajtott a pályára a Q1-ben, hivatalosan részt vett az időmérőn, a szerelők viszont nem fejezték be a munkát az autón három és fél órával a kvalifikáció vége után, hanem éjszakába nyúlóan dolgoztak rajta. Ha ezt rajthelybüntetéssel is jutalmazzák, akkor is csupán annyi lesz a változás, hogy mégis Grosjean indul majd az utolsó, 20. rajthelyről.

FRISSÍTÉS: Grosjean végül a bokszutcából vághat neki a versenynek.

A Stájer Nagydíj rajtsorrendje:

1. Lewis Hamilton    
  Mercedes    
    2. Max Verstappen
      Red Bull
3. Carlos Sainz    
  McLaren    
    4. Valtteri Bottas
      Mercedes
5. Esteban Ocon    
  Renault    
    6. Alexander Albon
      Red Bull
7. Pierre Gasly    
  Alpha Tauri    
    8. Daniel Ricciardo
      Renault
9. Lando Norris    
  McLaren    
    10. Sebastian Vettel
      Ferrari
11. George Russell    
  Williams    
    12. Lance Stroll
      Racing Point
13. Danyiil Kvjat    
  Alpha Tauri    
    14. Charles Leclerc
      Ferrari
15. Kevin Magnussen    
  Haas    
    16. Kimi Raikkönen
      Alfa Romeo
17. Sergio Perez    
  Racing Point    
    18. Nicholas Latifi
      Williams
19. Antonio Giovinazzi    
  Alfa Romeo    
       
Bokszutcai rajt:    
  Romain Grosjean    
  Haas    
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: