DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sajtó: Budapesten élő üzletember is megvenné a Williamst

Három jelentkező van a Williamsre az olasz Gazzetta szerint, valamennyien pilóták apjai. Fiának venne csapatot Latifi és Mazepin, számunkra a legérdekesebb azonban kétségtelenül a magyar kötődésű Nissany család.

Veszteséggel zárta a 2019-es pénzügyi évet a Williams, amely befektetőket keres a fennmaradás érdekében. Az opciók a tőkeemelés, a Williams Grand Prix Holdings kisebbségi tulajdonrészének eladása vagy többségi tulajdonrész eladása, ideértve akár a teljes vállalatot.

Az első számú érdeklődő a La Gazzetta dello Sport szerint a Williams jelenlegi pilótája, Nicholas Latifi édesapja, a kanadai milliárdos, Michael Latifi. Az élelmiszeripari vállalkozó – akinek cége, a Sofina Foods a Williams egyik szponzora – már korábban jelzálogkölcsönt adott a történelmi istállónak, az olasz lap szerint 22 millió euró értékben. A hírek szerint 135 millió eurót szánna a versenycsapat megvásárlására.

 



Az idősebb Latifi – a Racing Pointba befektető Lawrence Strollhoz hasonlóan – nem csupán fiának vásárolna egy istállót, hanem valójában jó befektetésnek tekinti a Formula-1-et. A kanadai egy másik csapatnál, a McLarennél már érdekelt tulajdonosként, 10 %-os részesedéssel a cégben.

A második jelölt Dmitrij Mazepin, akihez az Uralkali cég – korábbi F1-es szponzor –kapcsolható, fia, Nyikita Mazepin pedig Formula-2-es szinten versenyez. A műtrágyabizniszben utazó orosz vállalkozó 2018-ban Stroll konzorciumával versengett a Force India megvásárlásáért, nemrég pedig ugyancsak a Gazzetta írt arról, hogy a Renault-ba is beszállna, cserébe azért, hogy fia kapja az egyik versenyülést.

 

Roy Nissany tesztpilótaként való szerződtetését Tel-Avivban jelentették be – a bal szélen Oláh Gyárfás, a pilóta menedzsere

A harmadik név Chanoch Nissanyé, az izraeli nemzetiségű egykori Minardi-tesztpilótáé, aki magyar kötődése miatt különösen érdekes, hiszen Budapesten él. Itt nevelkedett fia, Roy Nissany, akit a 2020-as szezonra neveztek ki tesztpilótának a Williamsnél. Az olasz lap szerint izraeli állami pénz is áll az idősebb Nissany mögött, ha pedig kezébe kerülne a Williams, a csomag részeként idén Formula-2-ben szereplő fia üléshez jutna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: